Geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen ve uygulanan çeşitli işlemlere cevap vermeyen kronik ağrılara ‘ağrı pili’ uygulaması yapılabiliyor. Ağrıların algılanarak beyine iletildiği omurilik bölgesine yerleştirilen ‘ağrı pili’, frekans bozucu ya da bariyer görevi görüyor. Ağrılı bölge ve beyin arasında sinyali bloke ediyor.
Geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen ve uygulanan çeşitli işlemlere cevap vermeyen kronik ağrılara ‘ağrı pili’ uygulaması yapılabiliyor. Ağrıların algılanarak beyine iletildiği omurilik bölgesine yerleştirilen ‘ağrı pili’, frekans bozucu ya da bariyer görevi görüyor. Ağrılı bölge ve beyin arasında sinyali bloke ediyor.
Ağrı pili hakkında bilgilendirmelerde bulunan Algoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ender Sir, görevini omurilik bölgesinde gerçekleştirilen ve yerleştirilen ağrı pili, başarısız bel ve boyun cerrahisinde, dolaşım bozuklukları, buerger hastalığı, zona, omurilik ve sinir yaralanmalarında kullanılıyor. Ağrı pili uygulamasıyla yıllardır çektiği boyun fıtığına bağlı ağrılarından kurtulan Hulusi Gönen, uzun yıllardır çektiği ağrılardan dolayı bir çok doktora giden, ağrısının çekmesi adına sayısız tedavinin uygulandığından bahsetti. Gönen, ağrı pili takıldığından beri rahat olduğunu, gece kollarında oluşan şiddetli ağrıların son bulduğunu ifade etti.
Algoloji Bilim Dalı (Ağrı Bilimi) Başkanı Doç. Dr. Ender Sir, Ağrı Bilimi konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Vücudun her noktasında meydana gelen ağrılarla ilgilendiklerini söyleyen Sir, vücudun en üst noktasından en alt noktasına kadar meydana gelen ağrılı bölgeleri, noktaları tespit ettiklerini ve bu ağrıları tedavi ettiklerini söyledi. Ağrıların insan hayatını önemli ölçüde etkileyen bir faktör olduğunu söyleyen Sir, vücutta bulunan ağrının devamlı olması bireyin psikolojisini, iş gücünü ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler dedi. Kanser hastalarının veya kronik ağrılara sahip bireylere değinen Sir, bu tip hastaların çektiği ağrılar kendi yaşam kalitelerini düşürdüğü gibi etrafından bulunan insanları da olumsuz etkiler dedi.
Ağrının, vücuttaki sorunlara ilişkin en önemli uyarıcı olduğunu söyleyen Sir, kronikleşmiş ağrının ise çok daha önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Sir, "Bunun mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Çünkü ağrısı olan bir hasta hem fonksiyonel değildir hem de mutsuzdur. Aynı zamanda mutsuzluğunu, huzursuzluğunu etrafına da yaydığı için ağrısı tedavi edildiğinde hem kendisi hem de çevresi tedavi edilmiş olur." değerlendirmesinde bulundu.
"DOĞRU ENDİKASYON KONULAN HASTALARDA YÜZDE YÜZ BAŞARI ELDE EDİLİYOR"
Sir, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden birinin de "ağrı pili" uygulaması olduğunu belirterek "Ağrı pili tedavisi, ağrının iletilmesini sağlayan merkez olan omuriliğe yerleştirilen bir elektrot ve pil sistemi ile beyin ve ağrılı bölge arasında iletimi önleyici bir bariyer oluşması veya bir frekans bozucu sistemin çalışması şeklinde açıklanabilir." dedi.
Uygulama öncesi hastaya ağrının giderilebilmesi için mevcut diğer yöntemlerin uygulandığını belirten Sir, bunlardan sonuç alınamadığında "ağrı pili" uygulaması için değerlendirme yapıldığını söyledi.
Ender Sir, uygulamaya ilişkin şunları kaydetti:"Gerekli incelemelerin ardından hastaya uygulama kararı alındıktan sonra kapalı cerrahi yöntemiyle yaklaşık bir santimetrelik kesi açılarak hastanın omuriliğine ihtiyaca göre elektrotlar yerleştiriliyor. Bu elektrotlar bir pille bağlantılı hale getiriliyor. Uygulama, aynı kalp pili esasına dayanıyor. Bu sistem sayesinde sürekli ağrıyan bölgeye ve beyne uyarı verilerek ağrı ortadan kaldırılıyor. Bu, ortalama 15-20 yıl kişinin vücudunda kalabiliyor. Pil, 24 saat aktif olabiliyor ama hastalar onlara verilen bir uzaktan kumanda cihazıyla dilediği saatte ağırının seviyesine göre uyarıyı artırıp azaltabiliyor.
Pil yerleştirme işlemi, yaklaşık 45-60 dakika sürüyor ve genel anestezi altında yapılmıyor. Çünkü pilin mutlaka ağrı odağına yerleştirilmesi gerekiyor ki başarı elde edilebilsin. Bunun için de yerleştirme yapılırken hastayla iletişim kuruluyor. Uygulama öncesi hastaya sadece rahatlatıcı ilaç veriliyor, "v" kesinin açılacağı bölgeye lokal anestezi yapılıyor. Hastanın bilinci açık kalıyor. Doğru endikasyon konulan hastalarda yüzde yüz başarı elde ediliyor."
"TEDAVİ İÇİN HEYET KARARI GEREKİYOR"
Uygulamaya psikiyatri, fizik tedavi, beyin cerrahisi ve algoloji bilim dallarında görev yapan hekimler tarafından ortak karar verildiğinin altını çizen Sir, "Uygulama öncesinde hastaya bazı işlemler yapılıyor. Eğer hasta bu işlemlerden yeterli fayda görmezse ağrı pili kararı alınıyor. Tedavi için heyet kararı gerekiyor." diye konuştu.
Doç. Dr. Sir, işlemin heyet raporuyla yapılması halinde işlemin tüm masraflarının geri ödeme kapsamına girdiğini ve devlet tarafından karşılandığını anlattı.
Ağrı pili uygulamasından baş ağrısı ve migren sorunu olanların da yararlanabileceğine ilişkin çalışmaların olduğunu belirten Sir, şunları kaydetti:
"Omuriliğe yerleştirilen ağrı pili, en sık olarak başarısız bel cerrahisi, başarısız boyun cerrahisi, dolaşım bozuklukları, Buerger hastalığı, omurilik ve sinir yaralanmaları, zona gibi hastalıklarda uygulanıyor. Uygulama yapılacak hastaların mutlaka farklı tedavilerden başarılı sonuç almamış olması gerekiyor.
Bunun yanı sıra operasyonlarda yaralanan birçok gazinin tedavisinde de aktif olarak bu tedavi yer alıyor. Çünkü çok fazla silah, mermi, kurşun veya şarapnel yaralanmasına bağlı olarak gazilerimizde sinir veya omurilik yaralanmaları olabiliyor. Bunlar da çok ağrıya yol açıyor."
"UYGUN HASTA SEÇİMİ YAPILDIĞI TAKDİRDE BAŞARI ORANI ÇOK YÜKSEK BİR TEDAVİ"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Alp Eren Çelenlioğlu da ağrı pili tedavisinde uzaktan kumanda ile ayarlanabilen programlar olduğunu belirterek "Kumandada çeşitli programlar var. Hasta otururken, yatarken program geçişi yaparak daha etkin bir akım uygulaması yapılabiliyor." ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)