• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hepatit Türkiye’de Önemli Bir Sağlık Sorunu: Dr. Gürkan Yılmaz’dan Bilgilendirmeler


Hepatit, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

Hepatit Türkiye’de Önemli Bir Sağlık Sorunu: Dr. Gürkan Yılmaz’dan Bilgilendirmeler
Görsel Kaynağı :
İHA

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, hepatitin dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirterek, korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğunu vurguladı.

Dr. Yılmaz, hepatitin birçok türü olduğunu, ancak genellikle Hepatit A, B ve C’nin en sık görülen türler olduğunu söyledi. Türkiye’de de bu türlerin yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Yılmaz, her bir hepatit türü hakkında önemli bilgiler verdi.

Hepatit A: Kısa Süreli, Ancak Şiddetli

Hepatit A virüsünün kısa süreli ama şiddetli bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Yılmaz, bu hastalığın kronikleşmediğini ve kişiyi bir daha etkilemediğini açıkladı. Hepatit A’nın dışkı-ağız yoluyla bulaştığını belirten Yılmaz, enfekte kişinin dışkısıyla atılan virüsün suya ya da yiyeceğe karıştığında başkalarına bulaşabileceğini söyledi.

Hepatit B: Yüksek Oranda Bulaşıcı

Hepatit B virüsünün yüksek oranda bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, kan dahil tüm vücut sıvılarıyla bulaşabildiğini belirtti. Bu virüsün, hastaların %90’ında kendiliğinden iyileştiğini ve doğal bağışıklık kazandırdığını, ancak %15-25 oranında karaciğerde kalıcı hasara neden olarak karaciğer sirozu, kanseri ve yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Hepatit C: Sinsi İlerleyen Tehlike

Hepatit C virüsünün diğer iki virüse kıyasla daha az bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Yılmaz, kan ve kan ürünleri yoluyla bulaştığını ifade etti. Hastalığın çok sinsi ilerlediğini ve virüsü aldıktan yaklaşık 10 yıl sonra karaciğer sirozu belirtilerinin ortaya çıkabildiğini söyledi.

Aşıların Önemi ve Koruyucu Etkisi

Dr. Yılmaz, hepatit aşılarının önemine değinerek, yeni doğan bebeklerden sağlık çalışanlarına, hemodiyaliz hastalarından hepatit virüsü taşıma riski olan kişilere kadar geniş bir yelpazede hepatit B aşısının yapılması gerektiğini belirtti. Aşının uygun şartlarda muhafaza edilip usulüne uygun tatbik edildiğinde, %90’dan fazla bağışıklık sağladığını ve bu oranın yeni doğanlarda %100’e yaklaştığını ifade etti. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre, aşılanan kişilerde bağışıklık oluştuğu takdirde aşının ömür boyu koruyucu olduğunun kabul edildiğini ekledi.

Hepatit B Aşısı: Kanserden de Koruyabilir

Hepatit B aşısının bireyi kanserden de koruyabileceğini vurgulayan Dr. Yılmaz, aşıların enfeksiyonlarla savaşta en iyi silahlar olduğunu ve ölümcül kanserlerle mücadelede de önemli bir rol oynadığını belirtti.

Yan Etkiler ve Aşı Uygulaması

Hepatit B aşılarının ciddi bir yan etkisinin olmadığını belirten Dr. Yılmaz, enjeksiyon yerinde hafif ağrı, kızarıklık ve nadiren şişme gibi olağan yan etkilerin görülebileceğini söyledi. Hepatit B’den korunmak isteyen kişilerin aile hekimlerine başvurabileceğini ve enfeksiyon hastalıkları, gastroenteroloji, iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları uzmanlarına danışabileceklerini ekledi.

Hepatit A Aşısı ve Koruyucu Etkisi

Hepatit A aşısının doğumdan itibaren yapılabileceğini ve 15 yaşına kadar hepatit A geçirmemiş herkese uygulanması gerektiğini belirten Dr. Yılmaz, risk grubundaki kişilerin öncelikle aşılanması gerektiğini vurguladı. İki doz olarak uygulanan Hepatit A aşısının koruyucu etkisinin ikinci dozdan bir ay sonra başladığını ve rapel doza gerek olmadığını söyledi.

Hepatit B Açısından Yüksek Risk Grupları

Dr. Yılmaz, Hepatit B açısından yüksek risk gruplarını doktorlar, hemşireler, diş hekimleri, laboratuvar çalışanları, sağlık sektörü çalışanları, acil hizmet çalışanları, polisler, askeri personel, itfaiye mensupları, tıbbi atıklarla uğraşanlar, temizlik işçileri, morg ve cenaze işlerinde görevli olanlar olarak sıraladı. Ayrıca, Hepatit B taşıyıcıları ile aynı evi paylaşanlar, cinsel temasta bulunanlar, diyaliz hastaları, damar içi ilaç bağımlıları, kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılacak olanlar, immün yetmezliği olan kişiler ve bakım evlerinde yaşayanlar da bu gruba dahildir.

Dr. Gürkan Yılmaz’ın verdiği bu bilgiler, hepatit hakkında bilinçlenmenin ve aşılanmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sağlığınızı korumak ve hepatite karşı etkili bir önlem almak için aşılanmayı ihmal etmeyin.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans