CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, enflasyonun sürekli arttığı, sabit ve dar gelirlinin alım gücün daraldığı bu dönemde, gıda denetimlerine daha çok ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gürer: “Ülkemizde gıda denetimleri göz ardı ediliyor”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, enflasyonun sürekli arttığı, sabit ve dar gelirlinin alım gücün daraldığı bu dönemde, gıda denetimlerine daha çok ihtiyaç olduğunu söyledi.
İlgili kurumların, gıda denetimlerini göz ardı ettiğini belirten Gürer, “İnsan sağlığı açısından tehlikeli olan ürünlerin bile düzenli olarak tüketilmesine olanak sağlanıyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, taklit ve tağşiş ürünlere, her zamankinden daha çok dikkat edilmesi, gıda denetimlerinin ise daha çok yapılması gerektiği bir dönemden geçildiğini belirtti.
Enflasyonun sürekli arttığı, dar ve sabit gelirli vatandaşların alım gücünün daraldığı için bu durumu fırsat bilen bazı merdiven altı üreticilerin, insan sağlığını tehdit edebilecek ürünleri piyasaya sürdüğünü anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, insanların alım gücünün düştüğü bu dönemde, özellikle gıda denetimlerine her zamankinden dana çok ihtiyaç duyulduğunu kaydetti .
BAKANLAR, BÜROKRATLAR DEĞİŞSE DE ANLAYIŞ DEĞİŞMİYOR
Denetimleri konusunda Tarım Bakanlığının ve Bakanlığa bağlı bürokratların gerekli hassasiyeti göstermediğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP’nin 21 yıllık iktidarı döneminde Bakanlar değişiyor, bürokratlar değişiyor ama anlayış değişmiyor” dedi.
2012 yılından bu yana taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili kamuoyuna düzenli bilgi verileceğinin taahhüt edilmesine rağmen denetimlerin gerektiği gibi yapılmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taklit ve tağşiş ürünlerin sürekli olarak takibi gerçekleşmiyor. Bu önemli konu belli bir periyotla yapılmıyor” diye konuştu.
DENETİMLER YETERİNCE YAPILMIYOR
Bu durumda ortaya çıkan tablonun vahametine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, denetimlerin göz ardı edilerek, insan sağlığı için zararlı olanların dahi düzenli olarak tüketilmesine olanak sağlandığına vurgu yaptı.
Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanan tatlandırıcıların, ülkemizde halen kullanımıyla ilgili sorunu, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren konular var. Bunlara yönelik düzenlemeler konusunda ilgili bakanların, genel müdürlerin hassasiyeti önemli” şeklinde konuştu.
ETSİZ LAHMACUN…
Yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle bazı ürünlerin maliyetinin düşürülmesi adına, sağlık açısından riskli olabilecek üretimin yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İçine soğan ve salçayı yoğunlukla, eser miktarda et ile üretilen lahmacunlar var. Çünkü maliyet ancak o kadar kurtarıyor. İnsanlar dana eti diye alıyor ama zaten az olan o ette genelde kanatlı hayvan eti, baş gibi farklı etten yapılmış ürün sunuluyor” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer , “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Et ve Süt Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarımda politika belirleyici unsurlardır. Bunların yaptığı çalışmalar iktidar tarafından şekillendiriliyor. Tarımda ve sorunlarda daha etkin rol üstlenmeleri de şart” dedi.
TARIM SAYIMI NEDEN YAPILMIYOR
AKP’nin plansız tarım politikasının, ülkemizde tarımsal üretimi ciddi ölçüde sekteye uğrattığını da anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayısının 2000 yılından bu yana yapılmadığını belirti. CHP Milletvekili Gürer, “TÜİK verileri üzerinden Tarım Bakanlığının verilerine baktığımızda, ortaya çıkan istatistikî bilgilerde ciddi sapma var. Bundan 2 yıl önce buğday üretim miktarındaki sapma 2 milyon ton civarındaydı. ABD Tarım Bakanlığı, kendi ülkesinden, bizim ülkemizdeki buğday üretim öngörüsünü gerçeğe yakın olarak hesapladı ama bizim Tarım Bakanlığı, kendi ülkemizdeki üretimi 2 milyon tonluk bir sapmayla hesaplayabildi” diye konuştu.
VERİLERDEKİ SAPMA, ÜRETİM BELİRSİZLİĞİNE NEDEN OLUYOR
Verilerdeki sapmanın, planlama yetersizliğine neden olduğunu ve öngörü eksikliği ile ürünlerin ekiminde sorun yaşanmasına yol açtığını belirten Gürer, “Böyle olunca daha çok ithalat yapıyoruz. Ülkemizde envanter eksikliği, özellikle tarım alanındaki koordinasyon eksikliği beraberinde önemli ölçüde sorunu getiriyor” ifadelerini kullandı. ( GÜLCAN SONGUR )
Muhabir :Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)