• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Gebelikte Düzenli Doktor Kontrolünün Önemi: Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Uzman Önerileri


Gebelik, anne adaylarının yaşamında önemli bir dönemdir ve bu süreçte düzenli doktor takibi, hem anne hem de bebek sağlığı açısından hayati önem taşır. Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, gebelik sürecinde yapılan düzenli kontrollerin önemine dikkat çekerek, gebelik takibi hakkında önemli bilgiler verdi.

Gebelikte Düzenli Doktor Kontrolünün Önemi: Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Uzman Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Dr. Allahverdiyeva, hamilelik sürecinin başlangıcından itibaren düzenli doktor kontrolünün, olası sorunların erken tespit edilmesini ve gerekli tedavilerin zamanında uygulanmasını sağladığını vurguladı. Gebelik sürecinde doktor kontrolüne gitmeyen anne adaylarının bebeklerinde düşük doğum ağırlığı riskinin üç kat arttığını belirtti. Düzenli kontroller, bebeğin ve annenin sağlığını takip etmek, beslenme ve aktivite önerilerinde bulunmak, doğum sırasında karşılaşılabilecek durumlar hakkında bilgi vermek ve yenidoğan bakımı konularında rehberlik sunmak için kritik bir rol oynar.

Gebelik Takibi Nasıl Olmalı?

Gebelik sürecinde takip aralıkları gebelik haftalarına göre değişiklik göstermektedir. Dr. Allahverdiyeva, "28. haftaya kadar ayda bir, 28-36. gebelik haftasında iki haftada bir ve 36 haftadan sonra haftada bir kontrollerin yapılmasını öneriyoruz" dedi. Bu kontroller sırasında kilo ve tansiyon ölçümleri, kan ve idrar testleri, ultrason muayeneleri ile bebeğin büyümesi ve amniyon sıvı miktarının kontrolü gibi çeşitli sağlık kontrolleri yapılır. Anne adayının bireysel sağlık durumuna göre daha sık kontroller de gerekli olabilir.

Riskli Gebelikler ve Sıkı Takip Gereksinimi

35 yaş üstü gebelerde kromozomal hastalık riski ve hamilelik sırasında komplikasyon riski daha yüksek olduğu için bu gruptaki anne adaylarının daha yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Allahverdiyeva, önceden var olan sağlık sorunları veya hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunların da sıkı bir takip gerektirdiğini vurguladı. Preeklampsi, gebelik diyabeti gibi gebelikle ilişkili tıbbi sorunlar ve erken doğum riski taşıyan gebelikler de daha sık kontrol gerektiren durumlardandır.

Çoğul Gebelikler ve Özel Takip İhtiyacı

Çoğul gebelikler, tekil gebeliklere kıyasla daha fazla dikkat gerektirir. Dr. Allahverdiyeva, ikiz gebeliklerin yaklaşık yarısının zamanından önce doğduğunu ve bu durumun erken doğum riski taşıdığını belirtti. Ayrıca çoğul gebeliklerde yüksek tansiyon, kansızlık ve gebelik diyabeti gibi komplikasyonların da daha sık görüldüğünü ifade etti. Bu nedenle, çoğul gebeliklerin daha sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Dr. Nigar Allahverdiyeva, gebelik sürecinde doktorunuz tarafından önerilen takip programına uymanın hem anne hem de bebeğin sağlığı için kritik olduğunu belirterek, “Doktorunuz sizi düzenli olarak kontrol ettiğinde, sorunları erken tespit edebilir ve mümkün olan en sağlıklı hamileliği geçirmeniz için gerekli tedavileri zamanında uygulayabilir” dedi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans