Kapadokya Gastronomi Treni, Niğde’nin tescilli lezzetlerini ünlü şefler ve sosyal medya fenomenleriyle buluşturarak, hem ülkemizde hem de dünyada tanıtım atağı başlatacak.
Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilecek “Kapadokya Gastronomi Treni” projesi, 2025 yılında Niğde’nin zengin yeme-içme kültürünü tanıtmayı hedefliyor. Bölgenin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle harmanlanmış gastronomik değerleri, tren yolculuğu boyunca yerli ve yabancı misafirlere sunulacak.
Tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olan Niğde, benzersiz yemek ve ürünlerini Kapadokya Gastronomi Treni Projesi ile önce Türkiye’ye, ardından dünyaya tanıtacak. Yolculuk boyunca konuklara Aladağlar, Bolkar Dağları, Gümüşler Manastırı ve Tyana gibi doğal ve tarihi güzellikler hakkında bilgiler sunulacak.
Niğde’nin Tescilli Lezzetleri Yolda
Niğde’nin tescil almış meşhur lezzetleri olan Bor Söğürmesi, Niğde Tava, Kelle Söğüş, Tahinli Pide ve Darboğaz Kirazı, tren yolculuğunda misafirlere ikram edilecek. Bunun yanı sıra, tescil için başvurusu yapılan Niğde Misket Elması ve Niğde Keven Balı da tanıtımın odak noktaları arasında yer alacak.
Tren güzergâhı boyunca Kemerhisar, Ulukışla, Çiftehan ve Belemedik gibi duraklarda yöresel lezzetler ve kültürel etkinlikler misafirlerle buluşturulacak. Yolculuğun son durağı ise Adana Tren İstasyonu olacak.
Niğde’nin Eşsiz Gastronomi Hazinesi
Projede tanıtılacak lezzetler şunlar:
Çorbalar
Mangır çorbası, oğma çorbası, Bor arabaşı çorbası, tarhana çorbası, sütlü yarma çorbası, sütlü pancar çorbası, sütlü kabak çorbası, kuskus çorbası, yoğurt çorbası.
Ara Sıcaklar
Cevizli erişte, öksüz mantı, havu, mıhla, karın kurutması, hakırdak, yumurtalı yufka ditmesi, papara, ciğerli bulgur pilavı, sac kapamada etli pilav.
Hamur İşleri
Yufka ekmek böreği, tahinli pide, bazlama, şepe, Fertek halkası, Fertek çöreği, çökelek dürüm, hakırdak dürüm, ciğer dürüm, tatlı dürüm, yağlı ekmek dürüm, sac altı.
Etli Yemekler
Niğde tava, bossulu, çömlekte akbakla, Bor söğürme, ayva boranası, üzüm boranası, orta dolması, Niğde çanağı, karın haşlaması, tirit, bulgurlu cızbız köfte, Niğde kelle söğüş, paça yemeği, mazaklı köftesi.
Sebzeli Yemekler
Dut yaprağı sarması, etli lahana sarması, yaprak ditmesi, pancar pezziği, lahana kapama, koruklu bamya, et kabağı yemeği, kurutulmuş yeşil fasulye, etli kuru bamya, pirinçli elma dolması, erikli pırasa yemeği, soğan yahnisi, erikli bamya, kuru sebze güveç.
Tatlılar
Köfter, köfter kavurması, bandırma, paluza, kar katması, halveter, tatlı dolaz, Çamardı dondurması, kuru kayısı hoşafı, Darboğaz kiraz kompostosu, cevizli misket elma dolması, cevizli ve pirinçli zerdali dolması, kuru zerdali kavurması, kuru incir kavurması, sarığı burma, kıvrım börek tatlısı, pekmezli kaygana, Niğde kıvrım tatlısı, Çamardı halka tatlısı.
Kış Hazırlıkları
Beyaz kiraz reçeli, taş kabağı reçeli, sarı erik reçeli, zerdali reçeli, vişne reçeli, hardaliye, şalak turşusu, alıç turşusu, kuru tarhana, pekmez, sızgıt, erişte, küp peynir, Niğde mavi peynir, yufka ekmek.
Sosyal Medya ve Gastronomi Dünyası da İşin İçinde
Ulusal ve uluslararası şefler, gastronomi yazarları ve sosyal medya fenomenleri, Niğde’nin lezzetlerini dünyaya duyurmak için bu özel yolculuğa katılacak. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan bu proje, Niğde’nin hem gastronomi hem de turizm potansiyelini harekete geçirecek bir adım olarak dikkat çekiyor.
Niğde’nin coğrafi işaretli ürünlerini ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini bir tren yolculuğu ile keşfetmek isteyenler, 2025 yılında başlayacak bu eşsiz projeyi kaçırmamalı!
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)