DSÖ’DEN ŞOK RAKAM: MİLYONLARCA KİŞİ HAYATINI KAYBEDECEK
Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, 1- 7 Nisan Kanser Haftasında erken tanının önemi, kanserden korunmanın yolları ve kanserle mücadele gibi önemli konularda açıklamalarda bulundu.
Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, 1- 7 Nisan Kanser Haftasında erken tanının önemi, kanserden korunmanın yolları ve kanserle mücadele gibi önemli konularda açıklamalarda bulundu.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, kanserin önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu açıkladı.
2040 YILINDA MİLYONLARCA İNSAN KANSERDEN HAYATANI KAYBEDECEK
İl Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanserle ilgili korkutucu öngörüsünü paylaştı.
Karaca, “Kanser, önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Dünyada nüfusun yaşlanması ile birlikte 2040 yılında 29.9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı ve 15.3 milyon kişinin ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından öngörülmektedir. Dünya kanser istatistiklerine göre; 75 yaşa kadar her beş kişiden birinde kanser gelişme riski, her 10 kişiden birinde ise kanser nedeniyle hayatını kaybetme riski mevcuttur.
Ülkemizde ise kanser, yıllardır en sık izlenen ikinci ölüm sebebidir. Yaklaşık her altı ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Türkiye’de 2019 yılında kanser hızı erkeklerde yüzbinde 264,9 kadınlarda ise yüzbinde 193,4’tür. İlgili yılda Türkiye’de toplam 223.087 kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur.” dedi.
ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME KANSERİ
Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin çok görüldüğünü açıkladı.
Karaca, “Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri en sık izlenen kanser olma özelliğini sürdürmektedir. Kolorektal kanserler de önceki yıllarda olduğu gibi üçüncü sıklıkta izlenmeye devam etmektedir.
Kanser gelişiminde, % 90 çevresel, % 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde % 30 ilâ % 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır.” şeklinde konuştu.
Müdür Karaca, konuşmasının devamında, ”Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM); 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları Ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Bu vesileyle hedef yaş grubundaki tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)