Dağların şifa deposu pazarda yerini aldı!
Sazlıca’dan gelen pazar esnafı Kadir Gökesen, karların en son eridiği dağ zirvelerinden topladığı çiriş otunu Pazartesi Pazarı’nda satışa sundu. Vatandaşın pek tanımadığı bu yabani otun bağışıklığı güçlendirici, iltihap giderici ve sindirim sistemini düzenleyici etkileri bulunuyor.
Dağların zirvesinden toplanan ve doğada kendiliğinden yetişen çiriş otu, hem doğal oluşuyla hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor.
Genellikle ilkbaharda, karların en son eridiği yüksek kesimlerde ortaya çıkan bu ot, sadece 2 ve 3 hafta arasında yetişiyor. Ardından tohuma kalkarak bir sonraki yıl yeniden dağlarda yeşeriyor.
Gökesen, “Bu otu İt Ulumaz Dağı’ndan kendim topladım. Kar kalktıktan sonra zirvelerde çıkar, karın uzun süre yerde kaldığı çoğu yerde yetişir. Doğal, katkısız ve çok faydalı bir ottur” diye konuştu.
ÇİRİŞ OTU ANTİBİYOTİK DEPOSU
Çiriş otu, ıspanak gibi kullanılabiliyor, ayrıca börek içi olarak da tercih ediliyor.
Sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilen bu sebze, halk arasında bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücutta biriken iltihabı attığı ve egzamaya iyi geldiği yönündeki bilgileriyle biliniyor.

VATANDAŞ MERAKLI AMA BİLGİSİZ
Pazarda çiriş otunu gören vatandaşların çoğu ilk kez karşılaştıklarını belirtirken, bazıları daha önce tükettiklerini ve faydalarını bildiklerini ifade etti.
Pazarda alışveriş yapan bir vatandaş, “Ispanak gibi tadı var. Sarımsaklı yoğurtla nefis olur. Çok faydasını gördüm. Bulgurlu yemeği de güzel olur” şeklinde konuştu. Bazıları ise tadını dahi bilmediklerini, adını ilk kez duyduklarını söyleyerek denemek için satın aldıklarını belirtti.
KISA SÜRELİĞİNE PAZARDA
Doğal ortamında toplanan ve kısa ömürlü olan çiriş otunun kilosu pazarda 80 ile 100 TL arasında değişiyor.
Toplanma süresi sınırlı olduğu için vatandaşların ilgisini çeken çiriş otunun, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde tezgahlardan tamamen kalkması bekleniyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)