Niğde’nin tescilli Obruk Halısı artık dokunmaz oldu. 2017 yılında coğrafi işareti de tescil edilen el emeği göz nuru halı, yok olma sürecine girdi
Niğde’nin tescilli Obruk Halısı artık dokunmaz oldu. 2017 yılında coğrafi işareti de tescil edilen el emeği göz nuru halı, yok olma sürecine girdi. Artan maliyetler karşısında teknolojik gelişmeye de yenik düşen meşhur Obruk Halısı, son 3 yıldır hiç dokunmadı. Duyguların, motiflerinde nakış nakış dile geldiği meşhur Obruk Halısı için olumlu bir adım atılmazsa, bu tarihi zenginlik, tarihin tozlu raflarında yerini almaya hazırlanıyor.
2017 YILINDA COĞRAFİ İŞARETİ TESCİL EDİLDİ
Niğde Valiliği öncülüğünde Bor Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2017 yılında coğrafi işareti tescil edilen, Obruk halısı dokunmaz oldu. Obruk Halısı yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipinden yapılan bir halı olmasından dolayı coğrafi işareti almıştı.
Niğde’nin Obruk halılarının meşhur olduğunu ifade eden Halıcı Fehmi Aslansoy, “Obruk Halısı yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipinden yapılan çok kıymetli bir halıdır. Obruk halısı yöremizin en kıymetli halılarından birisi olması hasabiyle 2017 yılında coğrafi işaret alarak tescillenmişti. Maalesef tescillendikten hemen sonra son birkaç yıl içerisinde dokuması hiç yapılmaz oldu. Zaten Niğde’de el dokuma işi de 10-15 yıl önce bitmişti. Elimiz de bir tek bu meşhur ve çok kıymetli Obruk Halısı vardı. Son üç yıldır hiç dokuma yapılmadığından bu da tarihe karıştı” dedi.
SON 3 YILDIR HİÇ DOKUNMUYOR.
Obruk halısını dokuyanların emeklerinin karşılığını alamadığını bundan dolayı artık dokuma yapmadıklarını belirten Aslansoy, “ Ortalama bir boyuttaki obruk halısını iki kişi 45 ila 50 günde dokur. Böyle bir halının şuan da ki fiyatı 7 bin 500 lira. Bu fiyat dokuyanları tatmin etmediği için umduklarını bulamadılar ve Obruk Halısı’nı dokumayı bırakmak zorunda kaldılar. Sonuç olarak sanayileşmeyle birlikte el işi ürünler ve halılar da girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte Niğde’nin tescilli Obruk Halısı da yok olma sürecine girmiş durumda. Zamanında çokça satılan Obruk Halısı artık pek yok. Vatandaşlar artık fabrikasyon halılara daha çok talep etmeye başladı. Eski dönemle şimdiki dönem arasında çok fark var. Son 3 yıldır hiç dokunmuyor. Eskiden çok çeşitli el işi dokunurdu, el emeği olarak üretilirdi. Son yıllarda sanayinin gelişmesiyle birlikte el işleri ve el dokuma halılar tarihe karıştı diyebiliriz” diye konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)