Çocuklarda Kafa Travmaları Ciddiye Alınmalı! Hangi Belirtiler Acil Müdahale Gerektirir?
Medicana Sağlık Grubu'ndan Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocuklarda kafa travmalarının ne zaman risk teşkil ettiğine dikkat çekerek ebeveynlere uyarılarda bulundu: Bilinç kaybı, kusma, yoğun baş ağrısı gibi durumlarda mutlaka doktora başvurun.
Çocuklar, enerjik yapıları ve meraklı doğaları nedeniyle sık sık düşüp yaralanabiliyor. Ancak, bu kazaların bazıları ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Özellikle kafa travmalarının çocuklar için tehlikeli olabileceğini belirten Medicana Sağlık Grubu Acil Bölümü'nden Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocukların kafa çarpma sonrası belirtilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Denge ve koruma mekanizmalarının tam gelişmemiş olması nedeniyle 7 yaş altı çocuklarda kafa travmaları daha sık görülebiliyor. Dr. Çetinkaya Bodur, kafa travmalarının özellikle 2-7 yaş arası çocuklarda sık yaşandığını belirtirken, 7-14 yaş grubunda ise daha ağır kazaların ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Kafa travmalarını hafif ve şiddetli olarak iki grupta değerlendiren Çetinkaya Bodur, hafif travmalarda baş ağrısı, geçici baş dönmesi veya hafif mide bulantısı gibi belirtiler görülebileceğini söyledi. Ancak, bilinç kaybı, sürekli kusma, şiddetli baş ağrısı gibi ciddi belirtilerin ortaya çıkması durumunda zaman kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.
Hangi Durumlarda Acil Müdahale Gereklidir?
Çocuklarda kafa çarpması sonrası aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı gözlemlenirse, derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmesi öneriliyor:
- Bilinç kaybı veya bayılma,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Tekrarlayan kusma,
- Kafada görülebilir deformasyon (şişlik, morluk, açık yara),
- Nöbet geçirme,
- Konuşma zorluğu veya kafada bulanıklık,
- Denge kaybı veya hareket zorluğu,
- Görme problemleri (çift veya bulanık görme),
- Kulak veya burundan kan ya da beyin sıvısı gelmesi.
Kafa travması sonrası çocuğun belirtilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Çetinkaya Bodur, “Ebeveynler, belirtileri doğru şekilde değerlendirip hızlıca müdahale etmeli. Unutmayın, çocukların güvenliği için tedbirli olmak, onların sağlıklı büyümeleri için çok önemli,” dedi. Hafif travmalarda ise dinlenme ve gözlem genellikle yeterli olacaktır.
Ebeveynlerin çocukları düşmelere karşı koruma konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Çetinkaya Bodur, çocuk güvenliğinin, gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için kritik önem taşıdığını ifade etti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)