• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocuklarda Akut İshal Vakalarında Antibiyotik Kullanımına Dikkat


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocuklarda akut ishal vakalarında artış gözlemleniyor. Çocuk Acil Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, ishal tedavisinde antibiyotik kullanımının doktor önerisi olmadan yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Akut İshal Vakalarında Antibiyotik Kullanımına Dikkat
Görsel Kaynağı :
AA

Çocuk Acil Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, yaz aylarında çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorununun akut ishal olduğunu belirtti. Çocuklarda günde 3'ten fazla dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğini, anne sütü veya mamayla beslenenlerde ise bu sayının 6'nın üzerinde olması durumunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından ishal olarak değerlendirildiğini söyledi.

İshallerin mevsimsel olarak arttığını belirten Doğan, kontamine sular, gıdalar, tarihi geçmiş ilaçlar ve besin zehirlenmelerinin bu artışın sebepleri arasında olduğunu ifade etti. Ayrıca, okul tatillerinin de bu tür vakaların acil servislerdeki sıklığını artırdığını belirtti.

İshallerin başlıca sebeplerinden bazıları enfeksiyöz nedenler, virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar olduğunu söyleyen Doğan, enfekte olmayan nedenler arasında kontamine su ve su ürünleri, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmemiş sebze ve meyveler gibi durumları sıraladı.

İshal tedavisinde evde sıvı alımının ve doğal beslenmenin önemli olduğunu vurgulayan Doğan, çocukların 24-48 saat boyunca bol sıvı tüketmesi, doğal beslenmesi ve dinlenmesi gerektiğini belirtti. Ancak, kusma, cilt kuruluğu, azalmış gözyaşı ve idrar miktarı gibi durumlar gözlemlendiğinde, çocuğun sıvı kaybı yaşadığını ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ekledi.

Doğan, ishal tedavisinde evde sıvı kaybını karşılamak için tuzlu ayran, ev yapımı limonata, muz ve patates gibi potasyum açısından zengin gıdaların verilmesini önerdi. Ciddi vakalarda ise hastanede kusma ilacı ve damardan sıvı tedavisi uygulandığını söyledi.

Antibiyotiklerin genellikle ishalin sebebi olan virüsler ve besinler için etkili olmadığını, aşırı kullanımının bağırsak mukozasını bozarak ishalin süresini uzatabileceğini ifade eden Doğan, antibiyotiklerin sadece doktor önerisiyle ve bakteriyel ishal durumunda kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sıvı tedavisi ve probiyotikler gibi destek ürünlerin ishalin sıklığını ve süresini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Ailelere, temiz ve güvenilir su kaynaklarını tercih etmeleri, meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamaları ve açıkta uzun süre kalan gıdalardan uzak durmaları önerildi. Ayrıca, yemeklerden önce ve sonra el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiği belirtildi.



Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans