Çocuklar iyi bir okur haline nasıl getirilebilir?
-
kitap popüler kültür okuma kitap okuma popüler özenti çocuk öğrenci öğretmen aile kültür anne baba ebeveyn dikkat
Popüler kültürün dayattığı kitaplar çocuklara nasıl zarar veriyor?
Eğitimci - Yazar Ülkü Demiray, kitap seçiminde nerelere dikkat edilmesi hususunda önemli açıklamalarda bulundu.
Popüler kültürün dayattığı kitapların çocukların sosyal çevresine zarar verdiğini belirten Demiray, “Çocuklar okuması kolay olan metinleri tercih edip olumsuz konulara maruz bırakılıyor.
Popüler kültürün getirdikleri olumsuzluklara önlem olarak öğretmenlerin ve ailelerin çok dikkatli olmaları gerekiyor.”
ÇOCUKLARIN OKUDUKLARI KİTAPLAR SOSYAL ÇEVRESİNİ ETKİLİYOR
Kitap okuma konusunda özellikle çocukların seçici olması gerektiğinin altını çizen Demiray; “Kolay ve doğru olan arasında bir tercih yapmak zorundalar. Kolay olan popüler kültürün getirdiği, kısa cümlelerle, arkasında herhangi bir düşünme payı bırakmayan, televizyondaki dizileri seyreder gibi önüne gelen metinleri okumaktan büyük keyif alıyor çocuklar. Ki popüler kültür diyoruz buna. Yüzlerce çocuğun kuyruk oluşturduğu o kitap fuarlarında yazarların metinlerine bakıyorsunuz, içerisinde üstü örtülü ve açık müstehcen metinler var, şiddet var, on dört on beş yaşındaki gençlerin aileye baş kaldırışı var, sokak hayatına özenme onu tamamen ev ortamına arkadaşlık ilişkilerine, okula taşıma var, bir hayatı boş vermişlik var. Yani kolay metinleri tercih edip çocuklar satın alıyor. Üstelik ciddi miktarlarda paralarda harcanıyor bunun için. Diğer metinler, gerçek anlamda bu çocukları yoğuracak olan metinlerse çocuklara biraz kendi deyimleriyle “sıkıcı” geliyor. Belirli bir sıkılma belirli bir yorulma sürecinden geçtiği zaman keyif alacaklar. Bu yüzden Türk edebiyatının ustalarını muhakkak okusunlar. Tanpınarı okusunlar, Tarık Buğra okusunlar, yaş grubuna göre okumaları gereken metinler var onları okusunlar. Şiir de okusunlar ve şiirsiz bir ömür geçirmesinler. Şiirde o pınardan içmeleri için çok önemli. Rastgele okuma olmamalı hayatlarında ve anne babalar bu işi gerçekten kontrol etmeli.” ifadelerini kullandı.
“BEN BUNLARA EDEBİ ESER DİYEMEYECEĞİM”
Çocukları gerçekten iyi bir okur haline getirmek istiyorsak kitapları sınıfta canlı hale getirmek zorundayız diyen Demiray; “ Kaç kitap bitirdiğinizden daha çok bir kitabı nasıl bitirdiğinizin bir önemi vardır. Kitapla çocuk arasında bağ kurmamız çok önemli. Bugün çok satıyor diye alkışladığımız şeyler aslında cipsten çokta farkı olmayan faydası değil anlık lezzete sahip metinler ki ben bunlara edebi eser diyemeyeceğim.” şeklinde konuştu.
Muhabir : HAMZA TAVNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)