yandex
Çoban Çantası Otu Faydaları Nelerdir? Çoban Çantası Kullanımı
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çoban Çantası Otu Faydaları Nelerdir? Çoban Çantası Kullanımı


Çok eski çağlardan beri çeşitli sağlık problemlerinde kullanılan çoban çantası otu, turpgiller ailesinden bir bitki türüdür.

Çoban Çantası Otu Faydaları Nelerdir? Çoban Çantası Kullanımı
Görsel Kaynağı :
Bülten

Bu ot ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında beyaz çiçekli bir bitki olarak görülürken kışın yalnızca yapraklardan oluşur. Tıp alanında sıklıkla kullanılan çoban çantası otunun birçok faydası vardır. Gelin, birlikte "Çoban çantası otu nedir, nelere iyi gelir? Çoban çantası otu nasıl kullanılır?" gibi soruların cevaplarını inceleyelim.
Çoban çantası otu, tıptaki adıyla Capsella bursa-pastoris, yabani bir bitki türüdür. Bu bitki brokoli, brüksel lahanası ve lahanayla akrabadır. Minik beyaz çiçeklere, uzun bir sapa ve kalp benzeri tohum kabuklarına sahip olan çoban çantası otu, Avrupa ve Küçük Asya'da çobanların taşıdığı deri keselere benzetilir. Halk arasında farklı isimlerle bilinen çoban çantası otu; cadı keseleri, yoksulluk otu, kör otu, anne kalbi, çoban filizi otu, kandil otu gibi isimlerle de anılır. Bu ot çeşitli koşullarda ve ortamlarda yetişebilir. Çoban çantası otunu oluşturan kimyasal bileşenler şöyle sıralanabilir:

Flavonoidler,
Polipeptitler,
Kolin ve asetilkolin,
Histamin,
Tiramin,
A vitamini,
Askorbik asit,
Proteinler,
Linoleik asit,
Omega 3'ler,
Fumaratlar,
Tanenler. 
Eski dünya bitkisi olarak bilinen çoban çantası otu, eski uygarlıklarda tıp bilimi içerisinde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Kuzey Amerika'da çoban çantası otu bitkisi; ishal, dizanteri, mide krampları ve kurtçuklar için kullanılmıştır. Philadelphia'daki sömürgeciler çoban otu bitkisini yetiştirerek genç yapraklarını ilkbahar yeşilliği olarak satmıştır. Tohumuysa biberli bir tada sahiptir ve baharat olarak kullanılmıştır.


Çoban Çantası Ne İşe Yarar?
Çoban çantası otu tıbbi amaçla kullanılabilen bir bitki türüdür. Çoban çantası otunun toprak üstünde kalan kısımları ilaç yapımında kullanılabilir. Çeşitli sağlık problemlerinde geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılan çoban çantası otunun fayda sağlayabileceği rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

Çıban,
Ateş,
Menstrüel bozukluklar,
Gastrointestinal hastalıklar.
Çoban çantası otu birçok sağlık probleminde tedavi için başvurulabilen bir bitkidir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Hafif kalp yetmezliği, sinirsel kalp rahatsızlığı gibi kalp ve dolaşım sorunları,
Düşük tansiyon,
Baş ağrısı,
Kan kusma,
İdrarda kan,
İshal ve mesane problemleri,
PMS sancıları,
Âdet sancıları,
Uzun süren âdet dönemleri.
Çoban çantası otu bunların yanı sıra burun kanamasında da kullanılabilir, yüzeysel yanıklar ve kanayan cilt yaraları gibi problemlerde cilde uygulanabilir. Keskin ve tuzlu bir tada sahip olan çoban çantası otunun yara iyileştici, kanamayı durdurucu, antihemorajik, iltihap giderici ve idrar söktürücü özellikleri vardır.

Çoban çantası otu antiinflumatuar, antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle âdet dönemlerinde ve doğum sonrası kanamalarda etkili olabilir. "Çoban çantası otu ne işe yarar?" sorusunun cevabına ek olarak çoban çantası otunun diğer kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

Ağır kanamalar,
İltihaplar,
Kanser,
Sedef hastalığı,
Karaciğer toksisitesi
Hemoroit (basur),
İdrar yolları enfeksiyonları,
Multipl skleroz (MS).
Çoban Çantası Otu Faydaları Nelerdir?
Çoban çantası otu kan basıncını düşürmek için kullanılabilir. Bu ot aynı zamanda burun kanamalarına iyi gelebilir, yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir. Çoban çantası otu en sık ağır kanamaların tedavisinde kullanılır. 
Çoban çantası otu kullanımı kadınların sıkça başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Doğum sonrasında ve âdet döngüsü gibi durumlarda kanamaya iyi gelen bu bitki, rahim kasılmalarını uyararak fayda sağlayabilir. Hem oksitosin hem 10 damla çoban çantası otu alan bir grup kadında kanamanın önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Âdet döngüsü boyunca her gün çoban çantası otuyla birlikte mefenamik asit (antiinflamatuar ilaç) alan kadınların yalnızca mefenamik asit alan kadınlara göre daha az âdet kanaması yaşadığı gözlenmiştir. "Çoban çantası neye iyi gelir?" sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir.

Çoban Çantası Otu Nasıl Kullanılır?
Çoban çantası otunun çok çeşitli kullanım alanları vardır. Genellikle tıbbi amaçlarla kullanılan çoban çantası otu, mutfaklarda da tercih edilebilir. "Çoban çantası nasıl kullanılır?" sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekildedir:

Çoban çantası otu tentür olarak kullanılabilir. Tentür yapımında kökü de dâhil olmak üzere bitkinin tamamı kullanılır. Kurutulmuş bitkiler tıbbi özelliklerini kaybedebileceğinden taze bitkilerle yapılmalıdır. Ağır âdet kanamalarında günde 3 kez 1-60 damla arasında kullanmak faydalı olabilir. Kanama için her 2-3 dakikada bir, yarım çay kaşığı ile üç çay kaşığı arasında tentür kullanılabilir. Kanamayı azaltmak amacıyla kullanılan tentüre civanperçemi, ökse otu veya kırmızı biber de eklenebilir.
Göğüslerin şişmesi durumunda 2 avuç kadar taze çoban otu bir süzgeçte buharlaştırılır. Ardından bezin arasına konarak kompres olarak uygulanabilir. Böylece şişliklerin giderilmesine yarar sağlar.
Çoban çantası otu hemoroit için oturma banyosu olarak kullanılabilir. Bu bitkiden yapılan bir çay, sığ ve ılık bir banyo suyuna eklendiğinde fayda sağlayabilir.
Böbrek, rahim (âdet dönemi ve doğum sonrası), burun kanaması; yara oluşması durumunda suyla karıştırılarak günde 2 ila 3 kez soğuk olarak içilebilir. Aşırı âdet kanamasında âdet olmadan 8-10 gün önce tüketilebilir.
Çoban çantası otunun yaprakları, genç çiçekli sürgünleri ve tohumları çiğ veya pişmiş hâlde tüketilebilir. Çoban otu bitkisi diğer bitkilerle karıştırılarak da tüketilebilir. Yaprakları tere ve lahana yerine kullanabilir. Genç yaprakları salata olarak yenebilir.

Çoban Çantası Otunu Kimler Kullanmamalıdır?
Çoban çantası otunu kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Alınan ilaçlarla etkileşime girebilecek bu otu kullanmadan önce bir doktora danışmak fayda sağlayabilir. Çoban çantası otuyla etkileşime girebilecek ilaçlar şunlardır:

Kan sulandırıcı ilaçlar: Çoban çantası otu kanın pıhtılaşmasını sağlayabilir. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaçlar kullanılırken doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Sakinleştirici ilaçlar ve uyku ilaçları: Çoban çantası otunun aşırı kullanımı uykuya ve uyuşukluğa neden olabilir.
Tiroit ilaçları: Çoban çantası otu, tiroit fonksiyonlarını baskılayabilen bir bitkidir. Bu nedenle tiroit sorunu yaşayanların kullanmadan önce doktora danışması gerekebilir.
Bu ilaçları kullanan bireylerin dışında hamile kadınların da çoban çantası otunu hamilelik döneminde ağız yoluyla tüketmesi veya cilde sürmesi uygun olmayabilir. Çoban çantası otu rahmin kasılmasına veya reglin başlamasına neden olabilir. Bu da düşük ihtimalini tetikleyebileceği için hamilelerin kullanmaması önerilir. 
Emzirme dönemindeki kadınlarla ilgili yapılan çalışmalar oldukça sınırlı olduğundan kullanırken dikkatli olmak ve doktor önerisi dışında kullanmamak tavsiye edilir.

Sıkça Sorulan Sorular
Çoban çantası otunun yan etkileri nelerdir?
Çoban çantası otunun kullanımına bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

Uyuşukluk,
Nefes darlığı,
Göz bebeği büyümesi.
Ayrıca bu bitki vücudun doğal kan pıhtılaşma yeteneğine de etki edebilir. Bu nedenle herhangi bir ameliyattan veya operasyondan belli bir süre önce kullanımı bırakılmalı ve doktor onay verene kadar tekrar kullanmaya başlanılmamalıdır.

Çoban çantası çayı nasıl yapılır?
Kurutulmuş çoban çantası otundan bir tutam alınır ve kaynatılıp birkaç dakika dinlenen suyun içine atılarak demlenmesi beklenir. Ardından isteğe göre tatlandırılarak veya sade olarak tüketilebilir. Bitkiyi aniden bırakmanın herhangi bir yoksunluğa yol açtığı görülmese de günde 1-2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans