Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Eksi 18’lik afetin” bilançosunu açıkladı…

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 11-12 Nisan tarihlerinde eksi 18 dereceyi bulan soğuk havanın neden olduğu zirai don olayından il genelindeki tüm ürün çeşitlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi.
Meyve bahçelerinde yüzde 80’lere varan don zararının olduğunu tahmin ettiklerini belirten Kenar, “Ürün zararının bir kısmının karşılanması ve çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizlerinin silinmesini talep ediyoruz” dedi.
Anadolu Haber’e özel açıklamalarda bulunan Kenar, yaşanan zirai don olayını deprem ve sel afetine benzetti. Veli Kenar, “11-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıkları yer yer eksi 16 ve eksi 18 derecelere kadar ulaştı. Bu durum son 35 yılın en soğuk Nisan ayı olarak kayıtlara geçti. Zirai don çiftçinin ağacından, toprak altındaki tohumuna kadar neredeyse tüm ürünlerin soğuk havalardan etkilenmesine sebep oldu” diye konuştu.
Başta elma olmak üzere çiçek açan tüm meyvelerde zirai donun zarara yol açtığını vurgulayan Kenar, “Hali hazırda çiçek açmış veya çiçek açmaya hazırlanan bazı meyve ağaçları da soğuktan etkilendi. Bu yüzden bölgemizde büyük bir afet yaşandığını düşünüyoruz. Nasıl ki bir deprem veya sel bir afetse, bu da öyleydi. Bölgenin tamamında afet etkisi gösterdiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BORÇLARIMIZ ERTELENSİN
Elma ağaçlarının çoğunun yıllık ürün veren ağaçlar olduğunu, seneye tekrar ürün verecek mi, veremeyecek mi, onu da şu an bilemediklerini belirten Kenar, “Devletimizden beklentimiz, zarar gören çiftçilerimizin zararlarının tespit edilerek, her ne kadar tamamı karşılanmasa da en azından bir bölümünün devlet desteğiyle karşılanmasıdır. Çiftçilerimiz ürünlerini yetiştirirken Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlanmış durumda. Bu borçların ödenmesi zorlaşacak. Bu nedenle, bu borçların faizsiz şekilde birkaç yıl ertelenmesi lazım” şeklinde konuştu.
Buğday ve arpa tarlalarında da küçük çaplı hasarlar olduğunu söyleyen Kenar, hasat zamanında durumun daha net belli olacağını, ürün kayıpları yaşanabileceğini düşündüklerini ifade etti.
ZARAR YÜZDE 80’İ BULABİLİR
Ziraat Odası Başkanlığı olarak ilerleyen günlerde yetkililerle birlikte sahaya çıkarak bu zararları daha net bir şekilde tespit edeceklerini vurgulayan Kenar, “Gördüğümüz kadarıyla bazı ürünlerde yüzde 100’lük bir kayıptan söz edebiliriz. Bazı ürünlerde ya da doğal kliması olan bölgelerde, belki geç çiçeklenen ağaçlarda yüzde 20 oranında bir verim alınabilir. Ama genel itibarıyla yüzde 80’i aşan bir kayıp olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)