BU TADI ÇOK SEVECEKSİNİZ: NİĞDELİ DONDURMACIDAN YENİ LEZZET
Niğde’de dondurmacılık yapan Yasin Kürkçü, bir ilke imza atarak ‘Reyhanlı Dondurma’ yaptı.
Niğde’de dondurmacılık yapan Yasin Kürkçü, bir ilke imza atarak ‘Reyhanlı Dondurma’ yaptı.
Çamardılı Dondurmacılar Derneğini Başkanı Yasin Kürkçü, şuanda 65 çeşit dondurma yaptıklarını, Reyhanlı dondurmayla birlikte bu rakamın 66’ya yükseldiğini belirtti.
Çamardılı dondurmacılar olarak kendilerine özeleştiri yapan Kürkçü, Türkiye genelinde 9 bin temsilcilerinin olduğunu ve tek çatı altında buluşmak için Çamardılı Dondurmacılar Derneğini kurduklarını vurguladı.
TAMAMEN DOĞAL OLARAK ÜRETİLİYOR
Çamardılı Dondurmacılar Derneği Başkanı Yasin Kürkçü, “Çamardı dondurmasının en önemli özelliği çekirdek salep olmasıdır.” diye konuştu.
Başkan Kürkçü, “Dondurmanın püf noktası süt, şeker ve saleptir. Şekerimiz, Bor Şekeri ve pancar şekeri kullanıyoruz. Kesinlikle süt tozu, krem şanti veya ekstra gıda boyaları kullanmıyoruz. Hiçbir dondurmamızda kesinlikle katkı malzemesi bulunmamaktadır. Çamardı dondurmasının en önemli özelliği çekirdek salep olmasıdır. Bu lezzeti veren çekirdek salep.” ifadelerini kullandı.
KIZININ İSTEĞİ İLE YAPTI
Reyhanlı dondurma fikrinin nasıl geldiği ile ilgili konuşan Yasin Kürkçü, pazarda kızının talebi üzerine reyhan alarak dondurma yaptığını belirtti.
Yasin Kürkçü, “Pazara gitmiştim, ailemle yeşillik alırken kızım "Reyhanlı dondurma yapar mısın?" dedi. Reyhan 15 liraymış dedi. Pazarcı arkadaş da "Usta, her şeyden dondurma yapıyorsun, bir de bunu dene" dedi. Öyle deyince burada bir Ar-Ge çalışması yaptık ve şu an Reyhanlı dondurmayı yapıyoruz. Şu anda yiyip de beğenmeyen yok.” dedi.
DONDURMADA BİRÇOK ÇEŞİT MEVCUT
Şuanda 66 adet dondurma çeşitlerinin olduğunu vurgulayan Çamardılı Dondurmacılar Derneği Başkanı Yasin Kürkçü, köfterden Niğde Gazozuna, misket elmadan patatesli dondurmaya kadar imal ettiklerini kaydetti.
Kürkçü, “Bizim 65 çeşit dondurmamız vardı, Reyhanlı dondurmada 66 oldu. Çamardı bölgemizin misket elması meşhur, biliyorsunuz. 2 yıl önce bunun dondurmasını yaptık. Bütün meyvelerden sonra, patatesli dondurma çalışması yaptık ve gayet başarılı oldu. Sonra köfterli, Niğde Gazozlu, mor patates, sarı patates, kırmızı patates, Niğde'nin halka tatlısı meşhur, ondan da dondurma yaptık. O da şu an başarılı. Bütün Ar-Ge çalışmalarımız başarılı oldu. Sadece domates ve şalgamlı dondurmamız tutmadı, onları da bir daha yapmayacağız.”
DONDURMACILAR DERNEĞİ KURULDU
Dondurmacılığa 1995 yılında İstanbul’da başladığını hatırlatan Kürkçü, Türkiye genelinde 9 bin Çamardılı dondurmacının olduğunu söyledi.
Kürkçü, “Şu anda Türkiye’de 9 bin Çamardılı dondurmacıya sahibiz ve her il ve ilçede temsilimiz bulunmaktadır. Bizim marka olamamamızın sebebi, birlik beraberliği sağlayamamamızdır. Bunun için bir dernek kurduk ve herkesi bu dernek çatısı altında toplayarak markalaşmayı hedefliyoruz.”
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)