Bu kursa katılanlar ölümle yüzleşiyor
Sarıköprü Ulu Camii İmam Hatibi Kadir Aktay, Niğde Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla açılan cenaze hizmetleri kursuyla bu kutsal mesleği yeni nesillere öğrettiklerini söyledi.
Aktay, hayatını kaybeden kişilerin son yolculuğa hazırlanmasında görev alan gassalların dini ve toplumsal açıdan çok önemli bir hizmet sunduğunu belirtti.
“Her Müslümanın ölen kişiye yapması gereken bir vazifedir bu” diyen Aktay, daha önce görev yaptığı köylerde bu işi adabına ve İslam’a uygun şekilde öğrenip uygulama fırsatı bulduğunu, şimdi ise bu bilgi ve deneyimi kursiyerlerle paylaştığını belirtti.

HEM TEORİ HEM UYGULAMA
Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan ve 32 saat süren cenaze hizmetleri kursunun içeriği hakkında bilgi veren Aktay, kursun dini bilgilerle başladığını söyledi.
İmam Hatip Kadir Aktay, “Tekvin, teşhir, muhtazar gibi kavramları anlatıyoruz. Ölüm anında ve sonrasında neler yapılmalı, bunları öğretiyoruz. Ardından pratik eğitime geçiyoruz; yıkama ve kefenleme işlemlerini video ve uygulamalarla gösteriyoruz.” dedi.
Kursiyerlerin uygulamalı eğitim sırasında birbirleri üzerinde canlı modelleme yaparak pratik kazandıklarını anlatan Aktay, “Bugün Ömer kardeşimiz gönüllü olarak canlı cenaze oldu. Onun üzerinde kefenleme pratiği yaptık. Katılımcılar, bu şekilde konuyu daha iyi kavrıyor.” şeklinde konuştu.

ZORLUĞU KADAR MANEVİ TATMİNİ DE YÜKSEK
Gassallığın kolay bir meslek olmadığını vurgulayan Kadir Aktay, özellikle genç yaştaki cenazelerin, trafik kazası kurbanlarının kendilerini derinden etkilediğini ifade etti.
Ancak her durumda görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Aktay, “Bu, sadece bir meslek değil, vicdani ve manevi bir görev. Yakınlarını kaybeden ailelerin memnuniyeti ve duaları, bizleri huzura kavuşturuyor.” dedi.

KURS SONUNDA SERTİFİKA VERİLİYOR
Kurs sonunda katılımcılara sınav yapıldığını ve başarılı olanlara resmi sertifika verildiğini söyleyen Aktay, bu belgeyle belediyelerde ya da özel kuruluşlarda gassal olarak çalışılabildiğini belirtti.
Kursa katılım için en az 18 yaşında olmak yeterli. Özellikle ilahiyat ve İslami ilimler mezunlarının sektörde daha kolay iş bulabildiğini de ekledi.
Son zamanlarda televizyon dizilerinde gassallığın işlenmesinin kurslara olan ilgiyi artırdığını ifade eden Aktay, “Biz bu kursları yıllardır açıyoruz ama dizilerden sonra merak daha da arttı. Bu yılki katılım geçen yıllara göre daha fazla.” dedi.

“İNSAN ALIŞIYOR VE HUZUR BULUYOR”
İlk başta bu mesleğe karşı korku ya da çekinme olduğunu dile getiren Aktay, birkaç uygulamadan sonra insanların bu göreve alıştığını belirtti.
Kadir Aktay, “Her meslek gibi bu da zamanla normalleşiyor. Ama farkı şu,”Bu meslek insana huzur veriyor. Elinizden gelenin en iyisini yaparak bir Müslüman kardeşinize son görevini yerine getirmek tarifsiz bir his,” diyerek sözlerini tamamladı.

KURSTA CANLI CENAZE OLDU
Gassallık eğitimlerime katılan Ömer Gürbüz, yaşadığı deneyimi ve duygusal hallerini Anadolu haber mikrofonlarına anlattı.
Hiçbir ön hazırlık yapmadan gassallık eğitimine başvurduğunu belirten Ömer Gürbüz, eğitim sürecinde en zorlandığı anı şu sözlerle anlattı:
“Bugün benim için en zor gündü. Uygulama kısmı için gönüllü olarak kefenlendim. O anı kelimelerle tarif etmek çok zor. İnsan yüzüne o son kefen örtüsü kapandığında, hayatın ne kadar kısa ve değersiz olabildiğini, aslında dünyadayken birbirimizin kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kez daha anladım dedi.
Bu deneyimin ardından birçok kişinin kendisini aradığını ve sosyal medyada da çeşitli tepkiler aldığını dile getiren Ömer Gürbüz, insanların şaşkınlıkla karşıladığını, bazılarının ise endişelendiğini belirtti. “Ama ben bu tepkileri alacağımı düşünmemiştim. Gerçekten çok derin bir an yaşadım” diye konuştu.

EĞİTİMİ TAMAMLADI, MESLEĞE DEVAM ETMEK İSTİYOR
Eğitim sürecini tamamladığını ve bu süreçte eğitmenlerinden büyük destek gördüğünü ifade eden Ömer Gürbüz, gassallık mesleğini sürdürme niyetinde olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
Gürbüz, “Evet, düşünüyorum. Bu çok kutsal bir görev. Niyetim gassal olmak. Rabbim nasip ederse bu yolda devam etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

YENİ BAŞLAYACAKLARA TAVSİYESİ: “SOĞUKKANLI OLUN”
Gassallık mesleğine ilgi duyan vatandaşlara da bazı önerilerde bulunan Ömer Gürbüz, en önemli unsurun duygulara fazla kapılmamak olduğunu söyledi.
Gürbüz, “Soğukkanlı olmak gerekiyor. Bu tür durumlara duygusal yaklaşmak zorlaştırıyor her şeyi. Ama insan zamanla alışıyor. Gerçekten derin bir meslek” dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)