Yüksek Şehir Plancısı ve Kentsel Planlama Uzmanı Mehmet Nazım Özer, Ankara'nın Türkiye'nin ilk kent planının yapıldığı şehir olduğunu belirterek, o dönemde Bor ilçesinin de aralarında olduğu 7 kentin daha planlamasının yapıldığını söyledi.
Yüksek Şehir Plancısı ve Kentsel Planlama Uzmanı Mehmet Nazım Özer, Ankara'nın Türkiye'nin ilk kent planının yapıldığı şehir olduğunu belirterek, o dönemde Bor ilçesinin de aralarında olduğu 7 kentin daha planlamasının yapıldığını söyledi.
"Ankara'nın başkent olmasının ve Cumhuriyetin 100. yılının kutlandığı bir dönemde, Ankara'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olmasını arzuladığını belirten Yüksek Şehir Plancısı ve Kentsel Planlama Uzmanı Mehmet Nazım Özer, “Milli Mücadele döneminde İstanbul Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti, Ankara ise Anadolu'nun ortasında, cephelere eşit uzaklıkta güvenilir bir kent olarak savaşın yönetildiği şehir haline geldi. Mustafa Kemal Paşa, Temsilciler Kurulu üyeleriyle 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldi. Ankara'da halk ve seğmenler tarafından büyük sevgi ve coşku ile karşılandı, ülkeyi kurtarma çalışmalarını bu kentte sürdürdü, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın planları bu kentte hazırlandı. Ankara, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışından Cumhuriyetin ilanına kadar geçen sürede sayısız olaya şahitlik etti. Dışişleri Bakanı İsmet Paşa (İnönü) ve 14 milletvekili, 13 Ekim 1923'te Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisine yasa önerisi verdi. Öneri Meclis'te oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başkenti oldu” dedi.
ANKARA İLE BİRLİKTE 7 KENTİN DAHA PLANLAMASI YAPILDI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara başkent olduktan sonra şehrin planlamasına büyük önem verdiğini bunun için proje geliştirdiğini ve kent tasarım yarışmaları açıldığını dile getiren Özer, “Ankara'nın kent planı için 1925'te açılan yarışmaya iki Alman ve bir Fransız planlamacı başvurdu yarışmayı Berlin Şehir Planı Yarışması'nın birincisi Alman Mimar Prof. Dr. Hermann Jansen kazandı” diye konuştu.
Özer, şu bilgileri verdi; "İlk Ankara planlarını yapan Jansen, doğaya saygılı, tarihi koruyan bir şehir ortaya koyuyor. Bugün Sıhhiye'nin kuzeyi eski kent, güneyi yeni kent denilen bugün Bakanlıkların olduğu, Güvenpark'ın arkasındaki o yeni yerleşimleri tasarlıyor ve bunu 30 yıl sonra, 1950'lerde 400 bin nüfusa yaklaşık ulaşabileceği tahmininden yola çıkarak tasarlıyor. O dönemki ölçeğe baktığımız zaman, Tandoğan Meydanı dediğimiz meydan havaalanı seçiliyor. Neden? Çünkü kent o kadar küçük bir yer ki. Yani kentin çeperinde kalmış bir nokta. 1928'den 1935'e kadar Ankara'nın planlama süreci şekilleniyor. Jansen'in Ankara kent planı ile ortaya çıkan eksiklikler, mevzuat, kurumsal yapılanma ve diğer birtakım noktalarda bu deneyimlerden yola çıkılarak, ülke için yeni bir kentleşme, yeni bir kent modeli, yeni bir planlama anlayışı ortaya koyuluyor. Gaziantep, Adana Ceyhan, Niğde Bor, İzmit'in aralarında olduğu 7 kentin daha planlamasını yapıyor"
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)