• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bebeklerde Topuk Kanı Testi ile Hayat Kurtarıcı Erken Tanı Mümkün


Yenidoğanlarda yapılan topuk kanı testi, metabolik ve genetik hastalıkların erken teşhisi için hayati bir öneme sahip. Uzmanlar, bu testin bebeklerin sağlıklı bir hayat sürmesi için önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

Bebeklerde Topuk Kanı Testi ile Hayat Kurtarıcı Erken Tanı Mümkün
Görsel Kaynağı :
İHA

Bebeklerde topuk kanı testi, hayat kurtarıcı bir uygulama olarak öne çıkıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, topuk kanı testinin yenidoğanlarda erken teşhis ve tedavi için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Dr. Çebi, "Kan örneğinde bir hastalık şüphesi olduğunda testin tekrarlanması veya daha ileri tetkiklerin yapılması için aile hastaneye çağrılır. Burada yapılan ek tetkikler sonucu çocuğun tanısı kesinleştirilir ve gerekli tedaviye başlanır. Ülkemizde metabolik ve genetik hastalıkların yüzde 5’i bu yöntemle tespit edilebilir. Bir damla kan ile bir yaşamın kurtarıcısı olabilirsiniz" dedi.

İlk Kan Örneği Hastanede Alınmalı

Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, topuk kanı testinin bebekler için hayati bir tarama olduğunu vurgulayarak, "Yenidoğan dönemde yapılan testlerden en bilineni topuk kanı taramasıdır. Sağlık Bakanlığımız tarafından, erken tanı ile tedaviye erken başlanarak bebeklerimizin tamamen sağlıklı bir hayat sürmesi için yürütülmektedir. Topuk kanı taraması için ilk kan örneği, doğumdan sonraki ilk iki gün içinde hastanede alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Negatif Sonuç, Hastalık Yok Anlamına Gelir

Topuk kanı testinin amacından bahseden Dr. Çebi, "Topuk kanı taraması için ikinci kan da doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde aile hekimliğinde alınarak gerekli merkeze gönderilmelidir. Topuk kanı taramasının amacı, taranan hastalıkların erken tedavisi ile toplum sağlığını korumaktır. Negatif sonuç, hastalık yoktur anlamına gelir ve normal kabul edilir. Pozitif çıkan hastalardan testin yeni teknik yöntemlerle doğrulanması gerekmektedir. Testlerin doğumdan sonra ilk 4 haftada yapılması uygundur" dedi.

Kan Örneğinde Hastalık Şüphesi Olursa Tekrarlanır

Dr. Çebi, test sonucunda herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde aileye ek bilgi gitmeyeceğini belirtti. Ancak, kan örneğinde bir hastalık şüphesi olduğunda testin tekrarlanması ya da daha ileri tetkiklerin yapılması için ailenin hastaneye çağrıldığını, bunun endişe yaratmaması gerektiğini söyledi. Dr. Çebi, "Bu sadece teyit ve muhtemel bir yanlışlığı önlemek için yapılır. Ek tetkikler sonucu çocuğun tanısı kesinleştirilir ve gerekli tedaviye başlanır" dedi.

Bir Damla Kan ile Bir Hayat Kurtarılabilir

Son olarak, Dr. Çebi, yenidoğanların sağlıklı bir yaşam sürmesi için topuk kanı testinin önemini bir kez daha vurguladı: "Ülkemizde metabolik ve genetik hastalıkların yüzde 5’i bu yöntemle tespit edilebilir. Bir damla kan ile bir yaşamın kurtarıcısı olabilirsiniz."

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans