Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci, sıfır atık yaşam tarzına geçişte evsel atıkların ıslak ve kuru olarak ayrılmasının önemine dikkat çekti.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci, sıfır atık yönetimi üzerine yaptığı açıklamalarda, evsel atıkların geri dönüşüm sürecinde ayrıştırılmasının önemini vurguladı. Deveci, özellikle evlerde atık toplama işleminin ıslak ve kuru olarak yapılmasının geri dönüşüm tesislerinde daha etkili sonuçlar verdiğini belirtti.
Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre, plastik atıklar yüzde 42 ile en sık bildirilen evsel atık olurken, Slovenya yüzde 83 oranıyla plastik atıkların bertaraf edilmesinde lider durumda. Rapora göre, hanelerin yüzde 53’ü atıklarını ayrıştırırken, bu oranın gelişmiş ülkelerde daha yüksek olduğu kaydedildi.
Deveci, sıfır atık yaklaşımında eski yaşam tarzı alışkanlıklarının önemine değinerek, "Eskiden artan malzemeleri yeniden değerlendirirdik. Bu alışkanlıkları yeniden benimsemek sıfır atık hedeflerimize ulaşmada kilit rol oynayacaktır," dedi.
Türkiye’de evsel atıkların yüzde 50’sinin biyobozunur atıklardan oluştuğunu belirten Deveci, doğru ayrıştırmanın geri dönüşüm oranlarını artırdığını, bu konuda verilen eğitimlerin de etkili olduğunu ifade etti.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)