• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) Sosyal Hayatı Olumsuz Etkiliyor


Dr. Özdemir, terlemenin normalde vücut ısısındaki artışa yanıt olarak ortaya çıkan doğal bir tepki olduğunu vurgularken, aşırı terlemenin ise farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini söyledi.

Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) Sosyal Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Görsel Kaynağı :
İHA

OFM Antalya Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Özdemir, hiperhidrozis olarak bilinen aşırı terlemenin, kişinin sosyal hayatına zarar verebilecek ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. 

Aşırı Terleme Hastalık Belirtisi Olabilir

Dr. Özdemir, sıcak ortam, fiziksel egzersiz, endişe ve korku gibi durumlarda terlemenin normal olduğunu, ancak bu durumlar olmadan aşırı terlemenin meydana gelmesi durumunda, kişinin ruhsal durumunu kötü yönde etkileyebileceğini, sosyal hayatını engelleyebileceğini, kıyafet seçimini belirleyebileceğini veya okul ve iş verimini düşürebileceğini ifade etti. Bu durumların varlığında tedavi gerekebileceğini belirtti.

Hiperhidroz Yaygın Görülüyor

Dr. Özdemir, toplumda sık görülen hiperhidroz hastalığının her yaş ve cinsiyeti etkileyebileceğini ifade etti. Hastalığın, vücudun sınırlı bir bölgesinde veya birden fazla bölgede görülebileceğini ve bu durumun, "sınırlı hiperhidroz" ve "yaygın hiperhidroz" olarak adlandırıldığını belirtti. Sınırlı hiperhidrozun en sık görülen tip olduğunu ve genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başladığını söyledi. "Avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı, saçlı deri ve boyun bölgeleri etkilenir. Terleme sürekli olabileceği gibi, gerginlik, utanç ve heyecan gibi duygularla tetiklenebilir" dedi. Yaygın hiperhidroz ise enfeksiyonlar, diyabet, tiroid bezinin fazla çalışması gibi hormonal hastalıklar, sinir hasarı, gut, obezite, menopoz ve bazı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Tedavi ve Öneriler

Dr. Özdemir, terin aslında kokusuz bir sıvı olduğunu, ancak aşırı terleme durumunda, ayak ve koltuk altındaki bakteri sayısının artabileceğini ve bu durumun kötü kokuya yol açabileceğini belirtti. Hiperhidroz tanısının dermatologlar tarafından konulduğunu ve gerekli durumlarda bazı tetkiklerin yapılabileceğini ifade eden Dr. Özdemir, tedavi seçeneklerine de değindi: “Tedavi seçenekleri arasında deri yüzeyine sürülen ilaçlar, iyontoforez, botulinum toksin enjeksiyonları, cerrahi girişimler ve ağızdan alınan ilaçlar bulunuyor."

Dr. Özdemir ayrıca giyim ve yaşam tarzı önerilerinde bulundu. Pamuklu kumaşların teri emme özelliğine sahip olduğu için tercih edilmesi gerektiğini, sentetik olmayan, doğal ipliklerden üretilmiş, geniş kesim kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini belirtti. Havalanan ayakkabılar giymek ve ayakkabıyı çıkardıktan sonra havalandırmak önemli. Ter emici özellikli yüzde 100 pamuklu çorap kullanmak, günlük çorap değişimi, monosodyum glutamat, kafein içeren gıdalar, yoğun baharatlı yiyecekler ve alkol tüketiminden kaçınmak gerekiyor.

Hiperhidrozis hastalarının, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yaşam kalitelerini artırmaları mümkündür.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans