Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Kızılelma, planlanan test takvimi doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor.
SİSTEM TANIMLAMA TESTİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ
TC-ÖZB3 kuyruk numaralı Bayraktar Kızılelma PT-3, Tekirdağ Çorlu’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde yapılan uçuş sırasında sistem tanımlama faaliyetlerini başarıyla tamamladı. Kızılelma’nın üretim prototipinde, ilk testlerden elde edilen tecrübelerle yapısal ve aviyonik iyileştirmeler yapıldı. Yeni entegre edilen art yakıcılı motor, Kızılelma’nın ses hızına yaklaşmasını sağlayacağı öngörülüyor. Aerodinamik geliştirmeler ise uçağın yüksek hızlarda daha çevik manevra yapmasına imkan tanıyacak. AESA radarı ile donatılan uçak, en zorlu görevlerde bile yüksek farkındalıkla görev icra edecek.
Baykar’ın yüzde 100 öz sermayesiyle geliştirilen Kızılelma projesi, 2021’de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan ilk prototip, Çorlu’da yapılan yer testlerini hızla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bir yıl gibi kısa sürede gökyüzü ile buluşarak havacılık tarihinde önemli bir başarıya imza atıldı.
HAVACILIK TARİHİNDE İLKLERE İMZA ATTI
TEKNOFEST 2023 sırasında, dünya havacılık tarihinde ilk kez insansız hava aracı formasyon uçuşu gerçekleştiren Bayraktar Kızılelma, 1 Mayıs 2023’te F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları ile filo uçuşu yaparak, geleceğin hava muharebe konseptlerine yön verecek adımlar atıldığını gösterdi.
KISA PİSTLİ GEMİLER İÇİN ÖZEL TASARIM
Kızılelma, kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetiyle dikkat çekiyor. TCG Anadolu gemisi gibi platformlara iniş-kalkış yapabilen uçak, bu özelliğiyle denizaşırı görevlerde stratejik rol üstlenerek Mavi Vatan’ın korunmasında kritik bir görev üstlenecek.
Baykar, 2023’te gerçekleştirdiği 1.8 milyar dolarlık ihracatla savunma ve havacılık sektörünün lideri oldu. Gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde eden şirket, bugüne kadar Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülke, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülke ile ihracat anlaşması yaptı.
İnsansız hava aracı sektöründe dünya lideri olan Baykar, toplam 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Savunma ve havacılık ihracatında liderliği elden bırakmayan şirket, 2023’te Türkiye’nin toplam savunma ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştirdi.
Bayraktar Kızılelma’nın ilerleyişi, Türk savunma sanayisinin global ölçekteki başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)