• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Zeytinyağı Aromalı Yağlar Tüketiciyi Yanıltabilir


Market raflarında pirina yağlarından sonra şimdi de 'zeytinyağı aromalı yağlar' yaygınlaşmaya başladı. Özellikle cafe ve restoranlar için üretilen bu yağlar, tüketicileri aldatabiliyor.

Zeytinyağı Aromalı Yağlar Tüketiciyi Yanıltabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

Zeytinyağı zannederek tükettiğiniz yağ, aslında 'zeytinyağı aromalı yağ' olabilir. Uzmanlar, bu yağları ayırt etmenin tüketici için oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Pirina Yağı ve Zeytinyağı Aromalı Yağlar Piyasada

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Hilal Demirkesen Bıçak ve zeytinyağı üreticisi Esat Herdan, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Dr. Bıçak, zeytinyağı aromalı yağların, yasal olarak aroma katılmasına izin verilen ve genellikle toplu tüketim için üretilen ürünler olduğunu belirtti. Tüketicilere zeytinyağı olmayan, benzer bir ürün sunulduğunu ve bunun ekonomik kaygılarla yapıldığını ifade etti.

Pirina Yağı Nedir?

Pirina yağı, zeytinyağı üretiminden sonra arta kalan zeytin hamuruna yüksek sıcaklık ve çözücü kimyasallar eklenerek elde edilen bir yağdır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre tüketilebilir nitelikte olan bu yağ, market raflarında pirina yağı etiketiyle bulunabilir. Ancak, pirina yağı hiçbir zaman zeytinyağı olarak tanımlanamaz.

Rafine ve Natürel Zeytinyağı Karışıklığı

Dr. Bıçak, tüketicilerin rafine zeytinyağı ve natürel zeytinyağı terimlerinden dolayı kafa karışıklığı yaşayabileceğini belirtti. Natürel zeytinyağları, sızma ve natürel birinci zeytinyağı olarak ayrılırken, riviera zeytinyağları ise ekonomik bir alternatif olarak öne çıkıyor. Salatalarda kullanmak için biyoaktif bileşenleri yüksek olan natürel zeytinyağlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

aw223857_03.jpg

Zeytinyağının Doğallığını Ayırt Etmek Zor

Dr. Bıçak, bir zeytinyağının doğal olup olmadığını tüketicinin ayırt etmesinin mümkün olmadığını, bunun ancak laboratuvar analizleriyle belirlenebileceğini ifade etti. Gıda okuryazarlığının önemine dikkat çeken Dr. Bıçak, tüketicilerin etiketleri dikkatle okuması gerektiğini söyledi.

Hakiki Zeytinyağını Nasıl Ayırt Edebiliriz?

Zeytinyağı üreticisi Esat Herdan ise hakiki zeytinyağının kendine has bir aroma ve kokuya sahip olduğunu, ancak bu tat ve kokuya alışık olmayan kişilerin sahte zeytinyağını ayırt edemeyeceğini belirtti. Kaliteli zeytinyağının litre fiyatının 300-500 lira arasında değiştiğini söyleyen Herdan, çok açık sarı renginde zeytinyağının genelde olmadığını ve iyi zeytinyağının yeşilimsi tatlı bir sarı renkte olacağını vurguladı.

Markasız Ürün Satın Almayın

Herdan, tüketicilerin markasız ürünlerden kaçınması gerektiğini, Tarım Köy İşleri Bakanlığı’nın denetimini yaptığı, üretim izni olan markalı ürünleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Tüketicilerin zeytinyağı seçerken dikkatli olması ve etiketleri dikkatle okuması, sahte ürünlerden korunmak adına büyük önem taşıyor.

aw223857_03.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans