YÖK Başkanı Özvar: “Uluslararası Öğrencilerin Kalitesinin Artması Önceliğimiz”
Toplantıya 37 üniversitenin rektör ve yardımcıları katıldı. Üniversitelerin 2030 vizyonuna yönelik sunumlar gerçekleştirilerek geleceğe dair stratejiler masaya yatırıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde düzenlenen “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, uluslararası öğrenci sayısının 350 bine ulaştığını ancak asıl önceliğin sayıdan ziyade öğrencilerin kalitesini artırmak olduğunu vurguladı.
“Rekabet ve Kaliteye Odaklanmalıyız”
Toplantıda, yükseköğretim alanında kalite güvencesi ve küresel rekabet edebilirliğin önemine dikkat çeken Özvar, şunları kaydetti:
"Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar, onların kalitesini artırmak da birinci önceliğimizdir. Gerekli mevzuat altyapısını tamamlamazsak, Türk üniversitelerinin dünya çapındaki olumlu itibarı zarar görebilir. Bu, yalnızca YÖK’ün değil, üniversite rektörlerinin de omuzlarındaki bir sorumluluktur."
Dijital Dönüşüm ve Yeni Programlar
YÖK Başkanı, dijital becerilerin önem kazandığını ve bu kapsamda 20 üniversitede 17 yeni programın açıldığını belirtti. Bu programların tam doluluk oranıyla başladığını ve gelecekte sayılarının artırılacağını ifade eden Özvar, istihdama duyarlı olmayan programların ise dönüştürüleceğini dile getirdi:
"Hedefimiz, birkaç yıl içinde üniversitelerimizin programlarının yüzde 25’ini yeni şartlara uygun hale getirmektir."
Türk Üniversitelerinin Yurtdışı Açılımı
Özvar, Türkiye'nin eğitim ihracatı hedefleri kapsamında Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Afrika Birliği ile işbirlikleri yürütüldüğünü açıkladı. Gazi Üniversitesi’nin Kazakistan’da eğitim faaliyetlerine başlayacağını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Arnavutluk’ta yeni bir branş açacağını duyurdu.
“Bilimsel Performans Artmalı”
Türk üniversitelerinin küresel rekabet gücünü artırmak için akademik üretkenliğin önemine vurgu yapan Özvar, "Üniversitelerimiz öğretim elemanı başına yılda bir akademik yayın hedefine ulaştığında, dünya sıralamasında ilk 15’e girebiliriz." dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)