YKS öncesi uzmanlardan altın değerinde tavsiyeler
Bu hafta sonu milyonlarca öğrencinin katılımıyla gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi, öğrenci ve velilere yönelik önemli uyarılar geldi.
Sınav Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışman Esra Akpınar ile kurum idarecisi Bekir Özata, sınav sürecinin sağlıklı yönetilebilmesi adına dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Rehber Öğretmen Esra Akpınar, sınav öncesi yaşanan kaygı ve stresin son derece doğal olduğunu vurgulayarak, bu duyguların doğru yönetildiğinde başarıya engel teşkil etmeyeceğini ifade etti.
“SINAVA DEĞİL, ÇALIŞMAYA ODAKLANIN”
Sınav tarihi yaklaştıkça kaygının artmasının normal olduğunu belirten Akpınar, bu dönemde sınava değil, çalışmaya odaklanmanın önemine dikkat çekti.
Öğrencilere yeni konu öğrenmeye çalışmak yerine mevcut bilgilerini pekiştirmelerini öneren Akpınar, “Mevcut temponuzu koruyun. Düzenli uyku saatlerine dikkat edin. Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, sınav sabahı zihinsel hazırlığınızı kolaylaştıracaktır.” dedi.
“SOSYAL MEDYADA KIYASLAMA KAYGIYI ARTIRIR”
Sosyal medya kullanımının sınav öncesi dikkatle ele alınması gerektiğini söyleyen Akpınar, öğrencilerin sıkça maruz kaldığı “şu kadar net yaptım” gibi içeriklerin kıyaslama duygusunu artırarak kaygıya neden olabileceğini belirtti.
Esra Akpınar, sınav öncesinde sosyal medya kullanımını sınırlandırmak, öğrencilerin psikolojik dayanıklılığı açısından faydalı olacağını söyledi.
NEFES EGZERSİZİYLE PANİK ANLARINI YÖNETİN
Sınav anında yaşanabilecek panik durumları için basit nefes egzersizleri öneren Akpınar, şu yöntemi tavsiye etti:
“Elinizi karnınıza koyun. Burnunuzdan yavaşça nefes alın, elinizin kalktığını hissedin. Nefesinizi 3 saniye tutun. Ağzınızdan 5–6 saniyede yavaşça verin. Bu işlemi 1–2 dakika boyunca tekrarlayın. Bu egzersiz, sınav anında odağı artırarak panik hissini azaltmaya yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.
SINAVDA “TURLAMA YÖNTEMİ”Nİ KULLANIN
Zamanı etkili kullanmak için “Turlama Yöntemi”ni öneren Esra Akpınar, bu yöntemin adımlarını sıraladı.
Akpınar, “İlk turda kolay ve hızlı çözülebilecek soruları yanıtlayın. İkinci turda orta zorluktaki sorulara geçin. Son turda ise zor ve zaman alıcı sorulara yönelin.” ifadelerini kullandı.
Her 7–8 soruda bir kodlama yapılması gerektiğini belirten Akpınar, bir soruya 1 dakikadan fazla zaman harcamamanın önemine dikkat çekerek, “Bu soruyu yapamazsam moralim bozulur” düşüncesinin, sınav performansını olumsuz etkileyebileceğini hatırlattı.
“SINAV SONUCU DEĞİL, SEN DEĞERLİSİN”
Sınavın sadece belirli bir zaman dilimindeki performansı ölçtüğünü vurgulayan Sınav Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışman Esra Akpınar, sınav sonuçlarının bir öğrencinin tüm yeteneklerini ya da kişiliğini yansıtmadığını söyledi.
Velilere de seslenen Akpınar, “Çocuğunuzun sonucu sizi memnun etmese bile bu başarısızlık ya da değersizlik anlamına gelmez. Her bireyin güçlü olduğu alanlar farklıdır. Sınav sadece bir tanesidir” dedi.
“SINAV YERİNİ ÖNCEDEN GÖRMEK HEYECANI AZALTIR”
Sınav Eğitim Kurumları İdarecisi Bekir Özata ise, sınav günü yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için öğrencilerin bazı pratik önlemler alması gerektiğini ifade etti.
Özata, “Öğrencilerimizin sınavdan önce sınava girecekleri okulu önceden görmeleri heyecanlarını azaltır ve yön bulma konusunda avantaj sağlar. Sınav sabahı, o günkü trafik durumu da göz önünde bulundurularak erkenden yola çıkılmalıdır” uyarısında bulundu.
Ayrıca sınavdan birkaç gün önce sınav giriş belgelerinin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Özata, öğrencilerin sınav sabahı yanlarında bulundurmamaları gereken eşyalar konusunda da dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Muhabir : Aylin KİNNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)