• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Burun Kanamalarına Dikkat: Uzmanından Önemli Uyarılar


Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan burun kanamaları hakkında bilgi verdi. Uysal, özellikle sıcak havalarda burun kanamalarının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri açıkladı.

Yaz Aylarında Burun Kanamalarına Dikkat: Uzmanından Önemli Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Burun Kanamalarının Nedenleri

Yaz aylarında burun kanamaları genellikle kuru hava, susuzluk, alerjiler ve aşırı sıcak gibi faktörlerle ilişkilidir. Uysal, bu etkenlerin burun içindeki hassas kan damarlarının kurumasına ve çatlamasına yol açarak burun kanamalarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle çocuklarda ve ileri yaş grubunda burun kanamaları bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uysal, burun kanamalarının kendiliğinden bir durum olmadığını vurgulayarak, “Kanamanın altında yatan nedenler mutlaka araştırılmalıdır” dedi. Burun kanamaları, burnun iç yapısıyla ilgili bozukluklar, travmalar, enfeksiyon hastalıkları, rinitler, çevresel etkenler ve sistemik hastalıklar gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.

Burun Kanamalarına Neden Olan Faktörler

Uysal, burun kanamalarının travmanın yanı sıra burun mukozasına bağlı problemlerden de kaynaklanabileceğini söyledi. “Burnun içini koruyan mukozal örtü zedelendiğinde veya kuruduğunda, damarlarda kanama meydana gelebilir. Kuvvetli burun sümkürme, burun karıştırma, burun-yüz travmaları, sıcak havalar, akut üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik rinit gibi durumlar burun kanamalarına zemin hazırlayabilir” dedi. Ayrıca burun kemiğindeki eğrilikler de bu soruna yol açabilir.

Sıcak Havalarda Burun Kanamaları

Yaz aylarında aşırı sıcak ve kuru hava burun kanamalarını tetikleyebilir. Uysal, “Su içerek, burun kanallarını kuru havadan ve güneşten koruyarak ve gerektiğinde tıbbi yardım alarak burun kanamalarını etkili bir şekilde yönetebiliriz” dedi. Ayrıca kimyasalların bulunduğu ortamlar, tozlu hava ve sigara kullanımı da burun kanamalarına neden olabilir.

Çocuklar ve Yaşlılarda Risk Artışı

Burun kanamaları, çocuklarda ve yaşlılarda daha sık görülür. Çocukların burun mukozası ve damarları daha ince ve hassas olduğundan, travma, burun karıştırma ve buruna yabancı cisim sokma gibi nedenlerle kanamalar daha sık yaşanabilir. Yaşlılarda ise burun salgısının azalması ve yandaş hastalıkların artması burun kanamalarını artırabilir.

Burun Kanamasında Ne Yapılmalı?

Burun kanamasında sakin kalmak önemlidir. Uysal, “Hasta serin bir yere geçmeli, baş hafifçe öne eğilmeli ve burun kanatları baş ve işaret parmaklarıyla sıkıştırılmalıdır. Yüze soğuk su veya buz uygulamak da faydalı olabilir. Ancak kanama uzun sürüyorsa veya şiddetliyse hemen doktora başvurulmalıdır” dedi. Tekrarlayan burun kanamalarında da bir uzmanın görüşü alınmalıdır.

Uysal, burun kanamalarıyla birlikte vücutta sık morarma, çürükler, başka bölgelerden kanama ve yoğun halsizlik gibi semptomlar varsa, altta yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini belirtti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans