yandex
Yaz Aylarında Artan Omurga Kırıklarına Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Artan Omurga Kırıklarına Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor


Yaz aylarında artan kazalar, özellikle omurga kırıkları nedeniyle hastanelere başvuruları artırıyor.

Yaz Aylarında Artan Omurga Kırıklarına Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Prof. Dr. Mahmut Akyüz, omurga kırıklarının erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Omurgada oluşan hasarlar yıllar sonra ciddi sorunlara yol açabilirken, zamanında müdahale edilmemesi durumunda kalıcı hasarlar ve sakatlıklar meydana gelebilir.

Omurga Kırıkları Yıllar Sonra Belirti Verebilir

Omurga kemiklerindeki kırık ve kaymaların, disklerin yırtılmasına ve kaslar ile bağ dokularında hasara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Akyüz, bu durumun hassas omurilikte zedelenmelere neden olabileceğini vurguluyor. Bu tür travmaların kısmi veya tam felç riskinin yanı sıra ağrıya neden olabileceğini söyleyen Akyüz, omurilikte ve sinirlerde hasar görülmese bile, yıllar içinde omurgada kayma, eğrilik ve kamburluk gibi bozuklukların gelişebileceğini ifade ediyor.

Belirtiler: El ve Ayaklarda Karıncalanma

Omurga travmalarının boynun üst kısmı, sırt ile bel arası ve belin alt kısmında sıklıkla meydana geldiğini belirten Akyüz, "Hasarın olduğu bölgede şiddetli ağrı, hassasiyet, el veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma veya kuvvet kaybı bir omurilik hasarının habercisi olabilir" diyor. Omurga kırığı şüphesi olan hastalarda nörolojik muayene, röntgen, tomografi ve MR gibi radyolojik incelemelerin kesin tanı için gerekli olduğunu belirtiyor.

Omurga Kırıklarının Tedavisinde Yenilikçi Yöntemler

Prof. Dr. Akyüz, tüm tedavi yöntemlerinde hedefin omurilik ve sinirlerin korunması, vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi ve gelecekte oluşabilecek kayma veya eğrilmelerin önlenmesi olduğunu ifade ediyor. Gelişen tekniklerle, birçok omurga kırığı vakasında, iğne ile yapılan minimal invaziv tedavilerin uygulanabildiğini belirten Akyüz, "Kırık kemik içine iğne ile girilip, balon yardımıyla kemik eski haline getiriliyor ve yapay kemik çimentosu ile sağlamlaştırılıyor. Hasta aynı gün taburcu ediliyor," diye açıklıyor. Çok parçalı kırıklar içinse, açık cerrahi veya laparoskopik yöntemlerin gerekebileceğini söylüyor.

Kaza Sonrası İlk Saatler Hayati Önem Taşıyor

Kazalar sonrası omurilikte görülen hasarların genellikle yanlış nakil sırasında ortaya çıktığını belirten Akyüz, omurga yaralanması şüphesi olan kişilerin hareket ettirilmemesi gerektiğini vurguluyor. "Hareket ettirilmesi gerekliyse, hasta sırt üstü yatar pozisyonda tutulmalı ve 3-4 kişi tarafından taşınmalı," diye öneriyor. Omurga kırıklarının tedavisinde, kırık kemikten ziyade omurilik ve sinirlerin korunmasının en önemli nokta olduğunu hatırlatıyor.

Bu yaz, kazalara karşı dikkatli olunması ve omurga yaralanması durumunda hızlı ve doğru müdahale edilmesi, olası kalıcı hasarların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle omurga kırığı şüphesi olan durumlarda, derhal profesyonel yardım alınması gerektiğini belirtiyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans