• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Vergi Paketinde Yeni Ayrıntılar: Ceza Geliyor!


Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketinin ayrıntıları belli oldu.

Vergi Paketinde Yeni Ayrıntılar: Ceza Geliyor!
Görsel Kaynağı :
AA

Kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla hazırlanan pakette birçok yeni düzenleme yer alıyor. İşte Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması planlanan vergi paketinin detayları:

GÜNLÜK HASILAT TESPİTLERİ

Yeni düzenlemeye göre, hizmet işletmelerinde yapılan günlük hasılat tespitlerinden hareketle yıllık hasılat kontrol edilecek. Serbest meslek erbabı ve ticaret erbabının günlük hasılatları, ayda 3, yılda ise 12'den az olmamak üzere yapılacak yoklamalarla belirlenecek. Beyan edilen hasılat ile yoklamalarda belirlenen hasılat arasında fark bulunması halinde mükellef izaha davet edilecek ve izahın yeterli görülmemesi durumunda bu tespitler yıllık hasılatın hesaplanmasında dikkate alınacak.

TEVKİFAT KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ

Gelir ve kurumlar vergisinde tevkifat yapılmayan bazı ticari ödemeler, Cumhurbaşkanı'na verilecek yetki ile tevkifat kapsamına alınacak. Özellikle hizmet sektörü ve elektronik ticaret platformları aracılığıyla yapılan ödemelerden tevkifat yapılması öngörülüyor.

USULSÜZLÜK CEZALARI

Uzun yıllardır güncellenmeyen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılacak. Fatura verilmemesi veya alınmaması durumlarında uygulanan cezalar, aynı fiilin tekrarında artırımlı olarak uygulanacak. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki belgeler yerine düzenlenen bilgi fişi gibi belgeler için kesilecek ceza ise 2 katına çıkacak.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA

Kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezası artırılacak. Vergi ziyaı cezası, kayıt dışı çalışanlara verginin 1 katı yerine 1,5 kat, kaçakçılık fiilleri için ise 3 kat yerine 4,5 kat olarak uygulanacak.

BANKA HESABI VE POS CİHAZI PAYLAŞIMI

Başkasının banka hesaplarını kullananlara ve hesaplarını kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca, POS cihazlarını başkalarına kullandıranlara veya başkasına ait POS cihazını kullananlara da ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

FATURASIZ HİZMET VE ELDEN KİRA ÖDEMELERİ

Satıcının, alıcıya belge düzenlemediği durumlarda, alıcı tarafından idareye bildirilmesi halinde alıcıya ceza kesilmeyecek, ancak satıcıya verilecek özel usulsüzlük cezası üç katına çıkacak. Elden kira ödemelerinde de benzer şekilde kiracı ödemeyi elden yaptığını bildirirse kiracıya ceza kesilmeyecek.

HAPİS CEZASI

Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırı 5 yıla çıkarılacak ve etkin pişmanlık hükümleri kaldırılacak.

ELEKTRONİK TİCARET PLATFORMLARI VE CİHAZ DÜZENLEMELERİ

Elektronik ticaret platformlarına bilgi verme yükümlülüğüne uymamaları halinde uygulanacak cezalar ile ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazlarına ilişkin düzenlemelere aykırı davrananlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları artırılacak.

Yeni vergi paketi ile ilgili gelişmeler ve düzenlemelerin TBMM'de yasalaşması bekleniyor.


Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans