• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Uzmanların Tavsiye Ettiği En Popüler Glütensiz Ürünler


Glütensiz beslenmenin en iyi yollarını ve uzmanların önerdiği ürünleri keşfedin. Çölyak hastalığı ya da glüten hassasiyeti olan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmek için glütensiz beslenme şeklini benimsemeleri gerekir.

Uzmanların Tavsiye Ettiği En Popüler Glütensiz Ürünler
Görsel Kaynağı :
Bülten

Bununla birlikte herhangi bir glüten hassasiyeti bulunmayan ya da çölyak hastalığı olmayan bireyler de belli zaman aralıklarında glütensiz beslenmeyi tercih edebiliyor. Bu durum glütensiz beslenme ve glütensiz ürünler konusunu da oldukça popüler hâle getiriyor. Glütensiz beslenmeye yeni başlayacak bireyler de bu süreçte tercih edebilecekleri en iyi ürünleri merak ediyor. Gelin, glütensiz beslenmenin en iyi yollarını ve uzmanların önerdiği ürünleri birlikte keşfedelim.

Glütensiz Ürünler Neden Tercih Ediliyor?
Glüten; buğdayda, arpada, irmikte ve çavdarda bulunan bir proteindir. Glütensiz beslenmeyse glüten içeren yiyeceklerin tüketilmediği bir beslenme planıdır. Glütensiz diyetin temel amacı, çölyak hastalığının ve glüten hassasiyetinin neden olduğu semptomları ve diğer tıbbi durumları yönetmektir. Glüten intoleransı, glüten içeren besinler tüketildikten sonra vücudun glüteni tolere edememesi sonucunda ortaya çıkan alerjik bir durumdur.

Glüten intoleransının en sık görüldüğü sağlık sorunuysa çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalığı vücudun glüten proteinine karşı reaksiyon göstermesine neden olan kalıtsal otoimmün bir bozukluktur. Glüten sindirim sistemine girdiğinde bağışıklık sistemi glütene karşı antikor üretir. Bu antikorlar ince bağırsak mukozasına zarar verir ve bunun sonucunda ince bağırsakların besin emme yeteneği bozulur. Bu hasarla birlikte ishal, yorgunluk, kilo kaybı, şişkinlik ve anemi gibi semptomlar görülür. Çölyak hastalığında görülen semptomların giderilmesinin en etkili yoluysa glütensiz beslenmedir.

Çölyak hastalığı olan bireylerin ömür boyu sıkı bir şekilde glütensiz diyet uygulamaları gerekir. Çölyak dışı glüten intoleransı teşhisi konmuş bireylerinse ömür boyu olmasa da belirli aralıklarla bu diyeti uygulaması ve genel durumunu takip etmesi mühimdir. Son yıllarda çölyak hastası olmayan ya da glüten intoleransı bulunmayan bireylerin de sağlıklı beslenme için glütensiz diyete yöneldikleri sıkça görülse de bu durumun sağlık açısından bazı riskleri bulunabilir.

Herhangi bir sorunu olmadan glütensiz beslenen bireylerin amacı kilo kaybı, genel sağlığın ve gastrointestinal sistemin iyileştirilmesi, enerjinin yükseltilmesi olabilir. Ancak sağlıklı bireylerde glütensiz beslenmeden beklenen bu faydalar kesin olarak kanıtlanmamıştır. Aynı zamanda glütensiz beslenme, bu bireylerde glüten içeren besinlerde bulunan diğer vitaminlerin ve minerallerin yeterli düzeyde alınamamasına ve uzun vadede farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.


En Popüler Glütensiz Atıştırmalıklar
Çölyak hastalığı ve glüten intoleransı teşhisinin artması, glütensiz ürün alternatiflerini bireyler için çok daha önemli bir hâle getirdi. Meyveler, sebzeler, yumurta, işlenmemiş et, balık, kümes hayvanları, işlenmemiş fasulye, tohum, baklagiller ve kuru yemişler glütensiz beslenme için en iyi doğal seçeneklerdir. Bunların dışında karabuğday, mısır, mısır unu, kinoa, darı ve soya gibi besinler de glütensiz oldukları için tercih edilebilir. Ancak günlük hayatta birçok bireyin tükettiği çikolata, kek, cips, kurabiye ve kraker gibi gıdalar glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan bireyler için bu ürünlerin glütensiz alternatifleri bir ihtiyaç hâline geldi. Günümüzde birçok marka glütensiz beslenenler için bu gıdaları üretir.

Glütensiz Cipsler ve Krakerler
Krakerler ve cipsler pek çok birey için en çok sevilen atıştırmalıklar arasında yer alır. Bu ürünlerin glütensiz alternatifleri de bulunur. Glütensiz cipsler genellikle mercimek, nohut, kinoa, mısır ve kabak gibi besinlerden elde edilir. Bu gıdalar çeşitli baharatlarla pişirildiğinde lezzet olarak glüten içeren cipslere oldukça yakın hâle gelir. Glütensiz krakerlerse nohut, karabuğday ve badem unu gibi glütensiz unlardan üretilir.

Glütensiz Granola Barlar
Glütensiz granola barlar sağlıklı ve enerji verici atıştırmalıklardır. Bu gıdaların içeriğinde genellikle karabuğday, glütensiz yulaf, karabuğday gevreği, kinoa patlağı, fındık, fıstık, badem ve kuru meyveler gibi seçenekler bulunur. Glütensiz granola bar seçiminde ilave şeker içermeyen ve hurma özü gibi ürünlerle tatlandırılmış olanların tercih edilmesi genel sağlığa dikkat etmek için de önemlidir.

Glütensiz Kurabiyeler ve Kekler
Söz konusu glütensiz beslenme olduğunda talep gören alternatifler arasında kurabiye ve kek gibi besinler de yer alır. Glütensiz kurabiyeleri ve kekleri marketlerde paketlenmiş olarak bulmak mümkün ancak bu ürünler evde de hazırlanabilir. Glütensiz kek ve kurabiye hazırlamak için en önemli nokta, kullanılacak unun glütensiz olması. Bu aşamada badem unu, karabuğday unu ya da Hindistan cevizi unu gibi alternatifler tercih edilebilir.

Glütensiz Ekmek ve Un Çeşitleri
Ekmek birçok birey için vazgeçilmez besinlerden biri. Bu nedenle glüten intoleransı olan ve çölyak hastası bireyler için de glütensiz ekmek bulabilmek önemlidir. Bu noktada karabuğday, mısır, yulaf, tam tahıllı ve mercimek ekmeği gibi glütensiz ekmek çeşitlerini marketlerde bulmak mümkün. Aynı zamanda glütensiz un çeşitleriyle evde glütensiz ekmek hazırlamak da son derece kolay.

Glütensiz Ekmek Tarifleri
Glütensiz ekmek yapımı için birçok farklı tarif bulmak mümkün. Standart ekmek formunda ekmek yapabilmek içinse genellikle mercimek, badem, yulaf ve mısır unu tercih edilir. Aynı zamanda marketlerde hazır satılan glütensiz ekmek unları da satın alınabilir. Glütensiz ekmek yapmak tahmin edildiği kadar zor değildir. Üstelik evde glütensiz ekmek yapmanın ekmeği damak tadına göre lezzetlendirebilmek ve porsiyon ayarı yapabilmek gibi avantajları da vardır. İşte kolayca hazırlayabileceğiniz glütensiz ekmek tarifi:

Malzemeler:

2.5 su bardağı glütensiz un,
1 çay kaşığı tuz,
1 paket kuru maya,
1 su bardağı ılık su,
2 yemek kaşığı sıvı yağ.
Hazırlanışı:

Unu, tuzu, kuru mayayı, suyu ve sıvı yağı geniş bir kapta pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
Ekmeği pişireceğiniz kalıbı yağlayın ve elde ettiğiniz hamuru kalıba aktarın.
Hamurunuzun mayalanması için kabın üzerini örterek yarım saat bekletin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Glütensiz Un Türleri
En az ekmek kadar un da mutfakların vazgeçilemez gıdalarından biri. Bu nedenle glütensiz beslenen bireyler için glüten içeren una alternatif birçok ürün bulunabilir. Glütensiz un çeşitleri arasında nohut, kestane, pirinç, karabuğday, yulaf, mercimek, fasulye, keçiboynuzu, Hindistan cevizi, mısır, teff, kinoa ve dut unu gibi seçenekler yer alır. Bu unlarla buğday unuyla yapılan tüm tarifler glütensiz şekilde hazırlanabilir.

Glütensiz Makarna ve Diğer Yiyecekler
Makarna da tıpkı ekmek gibi en çok sevilen ve tüketilen yiyeceklerdendir. Bu nedenle glütensiz beslenen bireyler için birçok makarna alternatifi bulmak mümkün. Yalnızca un, makarna, atıştırmalık ya da ekmek değil, aynı zamanda birçok gıdanın da glütensiz alternatifi mevcuttur.

Glütensiz Makarna Çeşitleri
Glütensiz makarnalar mercimek, nohut, karabuğday, kinoa, pirinç unu ve çeşitli sebzeler gibi glütensiz ham maddelerden üretilir. Bu makarnalar marketlerden alınarak normal makarna gibi pişirilebilir. Önemli olan nokta makarnayı hazırlarken kullanılacak ek ürünlerin de glütensiz olmasıdır. Aynı zamanda glütensiz unlar kullanılarak evde glütensiz makarna da yapılabilir. İnternette glütensiz makarna yapımı için sayısız tarif bulunabilir. Glütensiz makarnalar et ve tavuk gibi ürünlerle tüketilebileceği gibi çeşitli sebze soslarıyla tek başına da tüketilebilir.

Diğer Glütensiz Yiyecekler
Glütensiz beslenmede birçok gıda maddesine dikkat etmek gerekir. Özellikle hazır gıdaların içeriği glüten olmayan malzemelerden oluşsa da bu gıdaların glüten içerenlerle aynı hatta üretilmesi çölyak hastaları için riskli olabilir. Bu nedenle tercih edilecek tüm ürünlerin glütensiz etiketine sahip olması önemlidir. Kahvaltılık gevrek, çikolata, hazır soslar, hazır toz pudingler, krem şanti gibi birçok gıdanın glütensiz alternatifi üretilir.

Peki, glütensiz ürünler nereden temin edilebilir? Bu gıdalara marketlerin glütensiz ürün reyonlarından ulaşmak mümkündür. Aynı zamanda sadece glütensiz ürün üreten firmaların internet sitelerinden çevrim içi sipariş yöntemiyle bu ürünlere ulaşılabilir.

Sağlıklı Beslenme ve Glütensiz Diyet
Çölyak hastalığı ya da glüten intoleransı teşhisi almamış bireyler de glütensiz beslenme tarzını günlük hayatlarında uygulayabilirler. Bu bireyler genellikle kilo verebilmeyi, sindirim sistemlerinin ya da genel sağlıklarının daha iyi olmasını amaçlar. Ancak yapılan araştırmalarda sağlıklı bireylerde glütensiz beslenmenin bu amaçlara yeterince uygun olup olmadığını henüz net şekilde ortaya koyulmadı. Uzmanlar, özel olarak glütensiz beslenmesi gereken bireylerin dışında glütensiz beslenenlerde demir, kalsiyum, lif, folat, tiamin ve B2 vitamini eksikliklerinin görülebileceğini belirtir.

Sıkça Sorulan Sorular
Glütensiz diyetin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?
Glütensiz diyet, çölyak hastalarında ve glüten intoleransı olan bireylerde glüten alerjisinin neden olduğu semptomların giderilmesinde etkilidir. İshal, kabızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve gaz gibi şikâyetler glütensiz beslenmeyle iyileştirilir. Aynı zamanda bu semptomların azalmasıyla bu şikâyetlere bağlı gelişebilen anksiyetenin azalması da glütensiz beslenmenin olumlu etkisidir.

Glütensiz un ve ekmek tarifleri nelerdir?
Normal unla yapılabilecek tüm tarifleri glütensiz un çeşitleriyle yapmak mümkündür. Glütensiz ekmek ve unlu mamullerin tarifleri için internette birçok kaynak bulunabilir.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans