• DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    65,833.20
    -0.06
  • ETHEREUM
    2,675.67
    0
  • DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    65,833.20
    -0.06
  • ETHEREUM
    2,675.67
    0

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Uzmanlar Uyarıyor: Kanser Tedavisinde Beslenme ve Egzersizin Rolü


Kanser teşhisi koyulan kişilerin uzun ve zorlu bir tedavi sürecine girdiğini belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, tedavi sürecinde beslenmenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar Uyarıyor: Kanser Tedavisinde Beslenme ve Egzersizin Rolü
Görsel Kaynağı :
İHA

Avcı, "Kanser tedavisi sırasında beslenme alışkanlıkları büyük önem taşıyor. Özellikle etin yüksek ısıda pişirilmesi, kimyasal işlemlere maruz bırakılması kanser riskini artırabilir. Ancak et, sağlıklı pişirilerek belirli ölçülerde tüketilebilir" dedi.

Prof. Dr. Avcı, kanser tedavisi gören hastaların tedavi ve hastalığın etkileri nedeniyle kilo vermeye meyilli olduğunu belirterek, bu süreçte dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı. Obezite ve kanser riskine dikkat çeken Avcı, doymuş yağların ve çok kalorili beslenmenin hem obeziteye hem de birçok kanser tipine yol açabileceğini söyledi. Zeytinyağı, avokado, fıstık, balık ve ceviz gibi tekli doymamış yağların daha az risk taşıdığını belirtti.

Yapılan araştırmalara atıfta bulunan Avcı, "Çok fazla et tüketen bireylerde kolon, prostat ve mide kanseri riskinin arttığı görülmüştür. Kanser tedavisi sırasında etin tamamen kısıtlanması gerekmez, ancak sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca, çok şekerli ve tatlandırıcı içeren gıdalar kilo alımına neden olabilir ve bu da kanser riskini tetikleyebilir" ifadelerini kullandı.

Sebze ve meyve tüketiminin mide ve bağırsak kanseri riskini azalttığını belirten Avcı, kanserli hastalara günde 2-3 porsiyon sebze ve 1-2 porsiyon meyve tüketmelerini önerdi. Egzersizin, halsizlik, kas kuvveti, kalp-damar sağlığı ve ruhsal durumu iyileştirdiğini belirten Avcı, kanser tedavisi sırasında doktorun önerisi doğrultusunda fiziksel aktivitenin artırılabileceğini söyledi.

Vitamin kullanımına da dikkat çeken Avcı, doktor önerisi olmadan vitamin ilaçlarının kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Gereksiz vitamin kullanımının zararlı olabileceğini belirten uzman, "Önerilen, kaliteli beslenmektir. Kemoterapi sırasında bağışıklık sistemi zayıflar, bu nedenle enfeksiyondan korunmak için hijyen çok önemlidir" dedi.

Kemoterapi ilaçlarının yan etkilerine değinen Avcı, "Kemoterapi sadece tek bir ilaçtan ibaret değil. Farklı etki mekanizmalarına sahip sitotoksik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, kanser hücrelerinin yanı sıra hızlı bölünme yeteneğine sahip normal hücreleri de etkileyebilir ve yan etkilere neden olabilir" şeklinde konuştu.

Son olarak, kanser hücrelerine özgü özellikleri hedefleyen akıllı ilaçların önemine dikkat çeken Avcı, "Akıllı ilaçlar, normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini hedef alır. Modern tıptaki gelişmeler sayesinde, kanser hücresinin biyolojik özelliklerini tespit edip, hedefe yönelik ilaçları daha etkili bir şekilde kullanabiliyoruz" dedi.

Kanser tedavisinde beslenme ve egzersizin önemi giderek artarken, uzmanlar bu süreçte hastaların doktor tavsiyelerine uymalarının ve yaşam tarzlarını sağlıklı yönde değiştirmelerinin önemini vurguluyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans