Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi uçuş eğitmeni İsmail Öcal, hava araçlarının dünya genelinde en güvenilir ulaşım aracı olma özelliğini koruduğunu belirtti.

Öcal, askeri havacılık ve sivil havacılığın farklı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Son yıllarda havacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşanıyor. Sivil havacılıkta elektrikli ve hibrit uçaklar sayesinde karbon emisyonları azaltılmaya çalışılırken, askeri havacılıkta drone ve insansız hava araçları teknolojileri ön plana çıkıyor. Her iki alanda da güvenlik en önemli öncelik olarak kabul ediliyor.

KAZALAR ÜÇ FAKTÖRE BAĞLI
Havacılık kazalarının, insan faktörü, çevresel şartlar ve makine ekipman uyumluluğu olmak üzere üç temel faktöre dayandığını belirten Öcal, "Havacılıkta çok fazla kaza meydana gelmese de kazalar genellikle büyük ses getiriyor. Buna rağmen hava araçları, güvenlik açısından liderliğini sürdürüyor" dedi.

YALNIZ UÇUŞLAR DAHA FAZLA RİSK BARINDIRIYOR
Askeri havacılıkta eğitim süreçlerinin daha zorlu olduğuna değinen Öcal, "Sivil havacılıkta pilotluk eğitimi 18-24 ay sürerken, askeri pilotlar 4 yıl boyunca yoğun bir eğitimden geçiyor. Yalnız uçuşlar, pilotların tamamen makine ve ekipmanla baş başa kaldığı bir süreç. Bu aşamada çevresel faktörler ve stres unsurları devreye girerek kazaların oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle askeri eğitimlerde, simülasyonlar çok daha sert ve gerçekçi olduğu için kazaların oranı artabiliyor" diye konuştu.
Her iki havacılık alanında da teknolojik ve güvenlik önlemlerinin sürekli güncellendiğini belirten Öcal, uçakların hala en güvenli ulaşım aracı olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)