• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Üretici büyük mağduriyet yaşıyor


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limon üreticilerinin düşük fiyatlar nedeniyle mağdur olduğunu belirtti.

Üretici büyük mağduriyet yaşıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limon üreticilerinin düşük fiyatlar nedeniyle mağdur olduğunu belirtti. 

Limon üreticilerinin önceki yıl ihracatta yaşanan kısıtlama ve don zararından sonra bu yılda gerçekleşen rekolte yüksekliğiyle fiyatın düşmesi sebebiyle mağdur olduğunu söyleyen Bayraktar, “Bu yıl erkenci çeşitte limon üreticisi perişan durumda” dedi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında limon üreticisinin mağduriyetine dile getirdi. 

Geçen yıla göre iklim koşullarının iyi olması dolayısıyla bu yıl limonda rekoltenin yüzde 13,4 oranında arttığını belirten Bayraktar,” Çukurova bölgesinde temmuzun son haftasından, ağustosun ortasına kadar sıcaklığın çok yüksek olması aynı zamanda nemin düşmesi erkenci limon çeşitlerinin boylarının küçük olmasına,kalitenin ve fiyatın düşmesine nedenoldu.Girdi fiyatlarının yükselmesi ile artan üretim maliyetleri çiftçilerimizi zararına limon satar duruma getirdi. Limon üreticilerimiz desteklenmezse bu yıl başlayan ağaç kesimlerinin önümüzdeki yıl özellikle Çukurova bölgesinde daha da artacağı endişesini beraberinde getiriyor.Üretim planlamasının halen yapılamadığı tarım sektöründe, üreticilerimiz kurulum masrafı yüksek olan limon bahçelerini kurmuş, verim almak için ortalama 3 yıl beklemiştir” dedi. 

BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMDALAR

Her yıl yaşanan fiyat belirsizliğinin, bazı yıllar arka arkaya gerçekleşen fiyat düşüşlerinin üreticileri binbir emekle kurduğu bahçesinden vazgeçirme durumuna düşürdüğünü dile getiren Bayraktar, “Artan enflasyonla birlikte aile geçiminin daha da zor hale geldiği, üretimmaliyetlerinin hızla arttığı tarımsal üretimde limon fiyatlarının bu kadar düşmesi karşısında üretici ne kadar dayanabilir, daha ne kadar kazanamadığı bahçesine emek verebilir? Sektörde yaşanan gelişmeler sonucu herhangi bir ihracat kısıtlama kararı alınırken, sonraki yılın planlaması yapılmalıdır.

Rekoltenin yüksek beklendiği yıllar fiyat düşüşünü engelleyen kararlar erken alınmalıdır. Gerekirse devlet müdahale alımı ile üretici mağduriyeti önlenmelidir. Üreticiye bugünden fiyat garantisi verilerek gelecek yıllarda bahçe sökümleri engellenmelidir.

Çiftçilerimizin önemli sorunlarından biri de işçi bulamamaktır. İşçilik maliyetinin yanındadiğer hasat edilen ürünlerle aynı döneme denk gelmesi sebebiyle işçi bulmakta da sorunlar artmıştır. Üreticilerimizin emek vererek yetiştirdiği ürünlerinin fiyatlarının düşük kalması,üreticilerimiziTarım BAĞ-KUR primlerini ve girdi borçlarını ödeyemez duruma getirdi” şeklinde konuştu. 

ÜRETİCİ ÜRÜN PAZARLAMADA SIKINTIDA

Limon üretiminde hasat başlamasına rağmen alıcı bulunamadığından söz eden Bayraktar, “Muğla ili TİGEM Dalaman işletmesi limonları 6 liradan satışa çıkardı. Ancak tüccar fiyatın düşmesini bekliyor.Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise limon fiyatını 2,5 liradan açtı.Birliğimiz verilerine göre, geçen yıl limon üretici fiyatları ortalama 5 lira 10 kuruş iken bu yıl ortalama 3 lira 33 kuruşa gerilemesi, erkenci çeşit mandalina fiyatı geçen yıl 4 lira 20 kuruş iken bu yıl 3 lira 50 kuruşa gerilemesi maliyet artışları yükselen çiftçimizi hayal kırıklığına uğrattı. Çukurova bölgesinde erkenci çeşit mayer cinsi limon 0,5 TL’ye kadar düştü.2021/2022 piyasa yılında önceki yıla göre yüzde 30 verim artışı yaşandı. TÜİK Bitkisel Üretim 1. tahminine göre limonda 2023 yılında 1 milyon 500 bin ton üretimle bir önceki yıla göre yüzde 13,4 oranında artış bekleniyor.Narenciye üretimimizin yüzde 90’ı Adana, Mersin, Hatay, Antalya’da yapılıyor. Muğla, İzmir, Aydın narenciye üretiminde önemli illerimizdendir.          Ülkemizde limon üretiminin yüzde 78,3’ü, greyfurt üretiminin yüzde 91,6'sı, portakal üretiminin yüzde 34'ü, mandalina üretiminin yüzde 47,5'i, turunç üretiminin yüzde 66,6’sınarenciyenin ana üretim merkezi kabul edilen Mersin ve Adana illerindegerçekleşiyor” diye konuştu.                        

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans