Üniversitelerdeki İkinci Öğretim Programları Kapatıldı!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Ayrıca, mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik gibi bazı temel bilim programlarının kontenjanlarında da düşüşe gidildi. Bu karar, 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda açıklandı.
Toplantının açılışında konuşan Özvar, yükseköğretim sistemini daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getirmek amacıyla çalıştıklarını belirtti. YÖK'ün ve devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar sayesinde, bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşkın kontenjan oluşturuldu. Özvar, "Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden birisidir" dedi.
TYÇ Logosunun İlk Kez Kullanımı
Özvar, bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacağını belirtti. Şu anda 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı. TYÇ logosunun, mezunların diplomalarının yurt dışında tanınmasını ve istihdam imkanlarının artmasını sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, TYÇ logosunun yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışındaki öğrenim kazanımlarının karşılıklı olarak tanınmasında kolaylık sağladığını belirtti.
İstihdamla Bağlantılı Düzenlemeler
YÖK Başkanı, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını söyledi. Özvar, "İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz. Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına 'ikinci üniversite' kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek" dedi.
Kontenjan Düzenlemeleri ve Program Kapatmaları
Özvar, mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla kontenjanların düşürüldüğünü belirtti. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması, bu dönem yapılan en önemli çalışmalar arasında yer aldı. Vakıf üniversitelerinin de devlet üniversitelerinde olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi planlanıyor.
Uluslararası Öğrenciler ve Türkçe Öğretimi
Özvar, YÖK'ün 2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planıyla uyumlu olarak Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladığını duyurdu. Uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını belirtti. Ayrıca, üniversitelerdeki Türkçe Öğretim Merkezlerine akreditasyon şartı getirileceğini ve yabancı dil öğretiminde uluslararası standartlar getirilerek program sayıları ve kontenjanları arasında denge sağlanacağını ifade etti.
Bölgesel Toplantılar ve Gelecek Planları
Özvar, YÖK'ün 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren '2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar' planladığını belirtti. Bu toplantılarda üniversite bilgi yönetim sistemi, üniversitelerin ulusal ve uluslararası görünürlüğü, girişimci ve yenilikçi üniversite başlıklarında çalışmaların paylaşılacağını söyledi.
Toplantının sonunda, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu sunumlarını gerçekleştirdi.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)