Türklerin Mitolojisi Konuşması Türk Ocakları Niğde Şubesi’nde Gerçekleşti
3 Ocak 2025 Cuma günü, Türk Ocakları Niğde Şubesi M. Yılmaz Uzun Salonu’nda Prof. Dr. Mehmet Ekiz, "Türklerin Mitolojisi" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Mehmet Ekiz, konuşmasına Türk Mitolojisinin yeterince ele alınmadığını belirterek başladı. Bunun sebeplerinden birinin, mitolojinin dinle bağlantılı olduğu düşüncesi olduğunu vurguladı. Son yıllarda bu alana artan ilgiye rağmen, bilgi kirliliğinin fazla olduğunu ifade eden Ekiz, Türk Mitolojisine dair pek çok bilginin Rusça kaynaklardan ve bölgede araştırma yapan Alman bilim insanlarından elde edildiğini söyledi.
Konuşmasında Türk Mitolojisinde yer alan önemli simgeleri ele alan Ekiz, yaratılış destanını detaylı şekilde anlattı. İslamiyet’teki yaratılış hikayesi ile Türk mitolojisindeki yaratılış destanı arasındaki benzerliklere değindi. Mitolojik tasvirleri, Türk Dünyasının farklı bölgelerinden ve dönemlerinden görsel örneklerle destekledi. Ekiz, tarihi mekanlarda kullanılan figürlerin anlamlarına ve bu figürlerin geçmişten bugüne çeşitli alanlardaki etkilerine değindi. Modern kültüre bir örnek olarak "Avatar" filmindeki Toruk Makto karakterinin, Türk mitolojisinden esinlenilmiş olabileceğini öne sürdü.
TÜRK MİTOLOJİSİNDE GEYİK VE AT SİMGESİ
Geyiğin Türk mitolojisindeki önemine dikkat çeken Ekiz, Türklerin atlardan önce geyik kullandıklarını ve ormandan bozkıra göç etmeleriyle birlikte geyiğin yerini ata bıraktığını ifade etti. Bu geçiş sürecinde, Türklerin atlarına geyik maskeleri yaptığını ve bu maskelerin cenaze gibi törenlerde de kullanıldığını belirtti.
Ekiz, Oğuz Kağan Destanı’ndan bahsederek, Oğuz Kağan’ın yirmi dört boyunu oluşturan oğullarının annelerinin gök ve yerle bağlantılı olduğunu, bunun Oğuz Kağan’ın hem gökten hem de yerden güç aldığı anlamına geldiğini söyledi. Göç Destanı’nda geçen Çin hükümdarına verilen taş nedeniyle ülkede bereketin bozulduğunu, bu tür hikayelerin vatan ve toprak kavramlarını çocuklara aktarmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.
EJDER SEMBOLÜ VE TÜRK KÜLTÜRÜNDE ANLAMI
Ejder sembolünün Türklerde bereket ve uğura işaret ettiğini belirten Ekiz, Türk ejderlerinin kulaklı olduğunu, buna karşın Hıristiyanlıkta ejderin kötü bir figür olarak görüldüğünü ifade etti. Hristiyan Türklerin dahi ejder figürünü kiliselerde kullandığını dile getirdi.
Program, soru-cevap kısmıyla devam etti ve Prof. Dr. Mehmet Ekiz’e teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
Muhabir : BültenNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)