Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus 2023 yılında 8,7 milyonu aştı. Nüfusun yaşlanması hızla devam ederken, 2080 yılında ülke nüfusunun dörtte birinin yaşlı olacağı öngörülüyor.
1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde Türkiye’nin nüfus yapısındaki dikkat çekici değişim yeniden gündeme geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de 65 yaş ve üstü nüfus 8 milyon 722 bin 806 kişi olarak kaydedildi. Bu rakam, ülke nüfusunun %10’unu oluşturuyor. Son beş yılda yaşlı nüfus %21 artarken, 2080 yılına kadar bu oranın %25’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlar, Türkiye’nin hızlı bir şekilde yaşlanan ülkeler arasında yer aldığını vurguluyor. Gerontoloji uzmanı Prof. Dr. İsmail Tufan, "Türkiye’de 60 yaş üstü 30 milyon vatandaş olacak. Genç bir ülke gibi davranamayız. Yaşlı politikalarımızı şimdiden oluşturmalıyız" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yaşlanma sürecinin yanında doğurganlık oranlarında da önemli bir düşüş yaşanıyor. 2023 yılında doğurganlık oranı, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 1,54 çocuk seviyesinin altında kalarak 1,51’e düştü. Bu durum, hem yaşlanan nüfus hem de düşük doğurganlık oranlarıyla Türkiye’nin demografik yapısında köklü değişimlerin yaşanacağına işaret ediyor.
Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerde yaşam süresinin 5 yıl daha uzayacağını öngörüyor. Bu da, yaşlılıkta geçirilen sürenin artması anlamına geliyor.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)