yandex
Türkiye’den Avrupa’ya İhraç Edilen Kuru İncirlerde Tehlike: Aflatoksin B1 Krizi
  • DOLAR
    37,9422
    %0,02
  • EURO
    40,9908
    %0,19
  • G. Altın
    3.833,37
    %0,59
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0.49
  • BITCOIN
    83,013.177
    0.45
  • ETHEREUM
    1,836.863
    0.62
  • DOLAR
    37,9422
    %0,02
  • EURO
    40,9908
    %0,19
  • G. Altın
    3.833,37
    %0,59
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0.49
  • BITCOIN
    83,013.177
    0.45
  • ETHEREUM
    1,836.863
    0.62

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Türkiye’den Avrupa’ya İhraç Edilen Kuru İncirlerde Tehlike: Aflatoksin B1 Krizi


Türkiye’den ihraç edilen kuru incirlerde Avrupa sınırında yapılan analizler, izin verilen limitlerin 3,6 katı aflatoksin B1 tespit edildiğini ortaya koydu. Zehirli ve kanserojen maddeler içeren ürünler, halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.

Türkiye’den Avrupa’ya İhraç Edilen Kuru İncirlerde Tehlike: Aflatoksin B1 Krizi
Görsel Kaynağı :
İHA

Türkiye'den ihraç edilen kuru incirlerdeki aflatoksin miktarının izin verilen sınırların çok üzerinde çıkması, Avrupa ülkelerinden geri bildirimlere neden oldu.
Diken.com.tr'nin haberine göre Avrupa Komisyonu’nun Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye’den İtalya’ya gönderilen kuru incirlerde yapılan sınır kontrollerinde yüksek düzeyde aflatoksin B1 tespit edildiğini duyurdu. Rapor edilen değerlere göre, kuru incirlerde izin verilen limit 6 µg/kg (ppb) iken yapılan analizlerde 22,7 ± 3,0 µg/kg tespit edildi. Bu, sınır değerinin yaklaşık 3,6 katına karşılık geliyor.

Toplam aflatoksin miktarı için belirlenen sınır ise 10 µg/kg. Ancak analizlerde 25,8 ± 3,1 µg/kg tespit edildi. Bu değer, toplam limitin 2,5 katı.

Bakanlık: Ürünler Kontrol Ediliyor

Daha önce pestisit sorunları nedeniyle eleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa'dan geri dönen ürünler hakkında yaptığı açıklamalarda, “İhraç edilen ürünlerin yüzde 100 kontrol edildiğini ve mevzuata uygun olmayanların imha edildiğini” belirtmişti. Ancak RASFF bildirimlerinin devam etmesi, kontrollerin etkinliği konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde, aflatoksinler için yapılan tanımlama dikkat çekiyor: “Kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En tehlikelisi ise hem kanserojen hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1’dir.”

Halk Sağlığı İçin Büyük Risk

Aflatoksin B1, özellikle nemli koşullarda depolanan gıdalarda oluşan bir toksin. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit olarak tanımlanıyor. Türkiye’den ihraç edilen ürünlerin bu tür sorunlarla gündeme gelmesi, hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda endişeye yol açıyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Gıda mühendisleri ve sağlık uzmanları, Türkiye’nin ihraç ürünlerinde daha sıkı denetim ve şeffaflık çağrısı yapıyor. Gıda güvenliği standartlarına uyumun sağlanmaması, ülkenin ihracat pazarındaki itibarını zedelemenin yanı sıra halk sağlığına da ciddi zararlar verebilir.


Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans