• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Türkiye’de Obezite Oranı Yüzde 17: Uzmanlar Tedavi ve Farkındalık Konusunda Uyarıyor


Türkiye'de obezite oranı yüzde 17'ye ulaşmış durumda ve her geçen yıl artış gösteriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sena Arıcı, obezitenin dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edildiğini belirterek, bu konuda toplumun daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de Obezite Oranı Yüzde 17: Uzmanlar Tedavi ve Farkındalık Konusunda Uyarıyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Dr. Arıcı, obezitenin vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu ve genellikle Vücut Kitle İndeksi (VKİ) kullanılarak değerlendirildiğini söyledi. VKİ’nin 30 veya üzeri olması obezite olarak kabul edilirken, bu durumun genetik, çevresel, davranışsal ve metabolik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabileceğini belirtti. Obezitenin; kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, bazı kanser türleri, uyku apnesi ve eklem problemleri gibi birçok ciddi sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Toplumda obeziteyle ilgili yanlış düşüncelerin yaygın olduğunu ifade eden Dr. Arıcı, "Obezite sadece kişisel bir sorun değildir; genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiği için toplumsal bir sağlık sorunu olarak görülmelidir. Ayrıca, sadece kalori kısıtlaması ile obeziteyi yönetmek mümkün değildir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri de gereklidir. Obezite tedavi edilebilir ve yönetilebilir bir durumdur, bu konuda doğru bilgilere sahip olmak çok önemlidir" dedi.

Dr. Arıcı, bireylerin profesyonel sağlık danışmanlarından ve diyetisyenlerden destek almalarının önemine dikkat çekti ve son yıllarda obezite tedavisinde kullanılan ilaçların daha etkili ve güvenli hale geldiğini belirtti. Şiddetli obezite vakalarında cerrahi müdahalenin etkili bir seçenek olabileceğini ifade eden Dr. Arıcı, gastrik bypass, sleeve gastrektomi gibi bariyatrik cerrahi yöntemlerinin mide kapasitesini kısıtlayarak veya emilimi azaltarak kilo kaybını desteklediğini söyledi.

Obezite tedavisinde psikolojik desteğin de önemli bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Arıcı, bilişsel davranışçı terapi (KDT) gibi yöntemlerin yiyecek ve beden algısını değiştirmeye yönelik stratejiler sunduğunu ve bu sayede kilo verme sürecini desteklediğini belirtti. Ayrıca, obezite tedavisi üzerine yürütülen araştırmalar ve klinik denemeler sayesinde yeni tedavi seçeneklerinin geliştirildiğini ifade etti.

Toplumun obezite konusunda bilinçlenmesi ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapması için çeşitli kampanya ve eğitim programlarının düzenlendiğini söyleyen Dr. Arıcı, kişiselleştirilmiş beslenme planları ve düzenli egzersiz programlarının obezitenin yönetiminde kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans