• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Türkiye'de Yeni Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi: Vergi Kaybını Önleyecek Adımlar Atılıyor


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de Yeni Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi: Vergi Kaybını Önleyecek Adımlar Atılıyor
Görsel Kaynağı :
AA

Bu sistemin devreye girmesiyle birlikte akaryakıt istasyonlarında elle plaka girişi engellenerek usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Şimşek, bu düzenlemeyle akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önemli ölçüde azaltılacağını belirtti.

VERGİ KAYIPLARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK ADIMLAR

Yeni sistem kapsamında, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık 2024'e kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunlu hale getirildi. Bu araçların yıllık yaklaşık 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek. Şimşek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek için önemli bir adım atılmış olacak," dedi.

KAYIT DIŞILIĞI AZALTMA VE VERGİDE ADALET

Şimşek, yürüttükleri çalışmalarla amaçlarının vergide adalet ve etkinliği artırmak olduğunu belirterek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz," diye konuştu. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme hayata geçiriliyor. Akaryakıt istasyonlarında satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak için akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerini otomatik tanımlayan bir takip sistemi kurulacak.

DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN ROLÜ

Sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını belirten Şimşek, "Darphane tarafından geliştirilen sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak güvenli şekilde gönderilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren araç plakalarının ödeme kaydedici cihazlara girişi elle yapılamayacak," dedi.

VERGİ KAYBININ BOYUTU

2022 yılında, akaryakıt sektöründe usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybının oluştuğu belirlendi. Şimşek, "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak," dedi.

UYGULAMA VE ENTEGRASYON SÜRECİ

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımlar ile entegre bir alt yapı olarak tasarlandı. Taşıtların yakıt depo giriş ağzına "taşıt tanıma birimi", akaryakıt pompalarındaki tabancalara ise "taşıt tanıma okuyucusu" adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Bu cihazlar yoluyla edinilen taşıt kimlik bilgisi güvenli şekilde kasaya iletilecek.

TÜM BİLGİLER SAKLANACAK

Şimşek, sistem kapsamındaki paydaşların bilgi, veri, iş ve işlemlerinin girişlerini yapabilecekleri bir portal ve bir çağrı merkezi de hizmete alınacağını belirtti. Uygulama kapsamında üretilen her türlü veri elektronik ortamda aktarılarak depolama, analiz ve izleme işlemleri gerçekleştirilecek. "Tüm bilgiler yapılan yakıt ikmal işlemlerini doğrulamak üzere güvenli olarak saklanacak," dedi.

ZORUNLU CİHAZ MONTAJI

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yılsonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına cihaz taktırması zorunlu hale getirildi. Şimşek, "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'yle kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor. Akaryakıt istasyonlarının bu sürece gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor," dedi.

Bu yeni sistemle birlikte akaryakıt sektöründeki vergi kayıplarının önüne geçilmesi ve ekonomide daha adil bir vergi sistemi oluşturulması hedefleniyor.


Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans