Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, Türkiye’de kadavradan organ bağışının yeterli seviyede olmadığını belirterek bağışların artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artarken, nakil işlemlerinde ise çoğunlukla canlı donörlere ihtiyaç duyuluyor.
Fırat Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Özcan, organ bağışının ülkemizde halen yeterli düzeye ulaşmadığını, özellikle kadavradan organ bağışının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade etti. Organ bağışının, işlevini yitiren organların sağlıklı bir organla değiştirilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Özcan, Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin böbrek ve 3 bin karaciğer hastasının organ nakli beklediğini belirtti.
Türkiye’de toplamda 34 bin civarında organ bekleyen hasta bulunduğunu belirten Özcan, “Geçen yıl kadavra donör sayısı yalnızca 305’ti ve bu yıl da ancak bu sayıya ulaşabileceğimizi öngörüyoruz,” dedi. Türkiye’de organ bağışının büyük oranda canlı vericilerden sağlandığını açıklayan Dr. Özcan, bu oranın yüzde 91-92 seviyelerinde olduğunu, ancak dünya genelinde bu oranın tam tersine kadavradan sağlandığını söyledi.
Kadavradan Bağışta Dünya Gerisindeyiz
Özcan, Türkiye'deki organ bağış oranlarının Avrupa ve dünya ortalamasının çok gerisinde olduğunu dile getirerek, “Organ bağışı, bağışlanan bir hayat demektir. İnsanlarımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz,” ifadelerini kullandı. Kadavradan nakil sayısının artmasının, organ nakli bekleyen birçok hasta için yeni bir yaşam umudu olacağını vurgulayan Dr. Özcan, tüm vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)