Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin ilk tahminlerinde tahıl üretiminde azalma, sebze ve meyve üretiminde ise artış öngörüldüğünü açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Bitkisel Üretim 1'inci Tahmini, 2024' bültenine göre, 2024 yılında tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretimin yüzde 2 azalacağı; sebzelerde yüzde 5,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 3,4 oranında artacağı tahmin ediliyor.
Tahıl Üretiminde Düşüş
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,4 oranında azalarak yaklaşık 39,9 milyon ton olacağı öngörülüyor. Buğday üretiminin yüzde 4,5 oranında azalarak 21 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 8,7 oranında azalarak 8,4 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 11,5 oranında azalarak 270 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 2,4 oranında azalarak 400 bin ton ve mısır üretiminin ise yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Kuru baklagillerde nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 610 bin ton, 270 bin ton ve 410 bin ton olacağı öngörülüyor. Patates üretiminin yüzde 14 artarak 6,5 milyon ton, soya üretiminin yüzde 21,5 artarak 167 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 8,7 artışla yaklaşık 2,4 milyon ton olması bekleniyor. Şeker pancarı üretiminin yüzde 2,1 oranında azalarak 23 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Sebze Üretiminde Artış
Sebze üretiminin 2024 yılında yüzde 5,6 artarak yaklaşık 33,6 milyon ton olacağı öngörülüyor. Domates üretiminde yüzde 9, kuru soğanda yüzde 7,7, salçalık-kapya biberde yüzde 16,4 oranında artış beklenirken; hıyarda yüzde 4,8, sivri biberde yüzde 3,3, kırmızı lahanada ise yüzde 7,6 oranında azalış tahmin ediliyor.
Meyve Üretiminde Artış
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminin 2024 yılında yüzde 3,4 artarak yaklaşık 28,3 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Elma üretiminin yüzde 2,2, çilek üretiminin yüzde 5,9 azalması beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında yüzde 15,6, kirazda yüzde 4,6, narda yüzde 8,3, üzümde ise yüzde 8,8 oranında üretim artışı öngörülüyor. Turunçgil meyvelerinde mandalina üretiminin yüzde 18,7, portakal üretiminin yüzde 13,5, limon üretiminin ise yüzde 16,2 oranında azalması bekleniyor. Fındıkta yüzde 5,4, cevizde yüzde 16,1, Antep fıstığında yüzde 67 oranında üretim artışı tahmin ediliyor. Muz üretiminin yüzde 4,9 azalması, zeytin üretiminin ise yüzde 90,8 artması bekleniyor.
TÜİK'in bu tahminleri, tarım sektöründe yaşanan değişikliklerin ve gelecekteki üretim trendlerinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Muhabir : DHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)