Tübitak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine bir desteği daha verdi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı ile Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler ile Belirlenmesi' projesi, Niğde elmasının akademik ve ticari çalışmalarını artırmayı hedeflemektedir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe danışmanlığında, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Orkun Gencer tarafından yürütülen proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Projede Niğde elmalarının ülkemizde ve dünyada yetiştirilen elmalarda sıkça görülen ateş yanıklığı ve kara leke hastalıklarına karşı dirençleri, moleküler yöntemlerle araştırılarak ıslah çalışmalarında kullanılabilirliği belirlenmeye çalışılacaktır.
Ayrıca elmanın ülkemiz için küresel, şehrimiz için ulusal ölçekte ticari önemi yüksek bir meyve olması, Niğde için bir marka değer oluşturması ve önceki çalışmalarda genetik anlamda potansiyel taşıdığının ortaya konması, projeyi özgün kılmaktadır. Bu doğrultuda, proje çıktıları hem akademik hem de ticari alanda faaliyet gösteren kuruluşlar ve araştırmacılarla paylaşılacaktır. Böylelikle Niğde Elması, Niğde ilinin marka değerlerinden biri olarak daha fazla akademik ve ticari çalışmaya konu olması hedeflenmektedir.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)