Sucukta bu hilelere dikkat! Sucuk diye at, domuz, eşek eti yiyebilirsiniz
-
sucuk sahteciliği sahte sucuk sucuk fiyatları gerçek sucuk nasıl anlaşılır kasaptan sucuk alımı et sahteciliği güvenilir sucuk markaları gıda denetimi sağlıklı et alımı kaliteli sucuk seçimi
Son zamanlarda yapılan araştırmalar ve gıda denetimleri sonucunda, Türkiye'de sucuk sahteciliğinin hızla arttığı tespit edildi.
Sucuklara at, eşek ve domuz eti gibi farklı et türleri karıştırılarak üretilen sahte ürünleri ayırt etmek oldukça zor bir hal alıyor.
Niğde Anadolu Haber’e konuşan Anadolu Et Kasabı ustaları, tadından veya kokusundan bu etlerin anlaşılmayacağını, etin içerisine katılan baharatın bütün tatları yok ettiğini belirtti.
Kasap Mustafa Bozdoğan, “Sahte etleri tadından kokusundan, anlamak mümkün değildir. Kesinlikle gıda denetimlerinin yapılması şart, başka türlü anlaşılması çok zor.” diye konuştu.
ET ALIRKEN DİKKAT!
Vatandaşın et alırken dikkat etmesi gereken konuları vurgulayan Mustafa Bozdoğan, “Fiyatlara dikkat edilebilir. Ciddi anlamda düşük fiyatlarla sucuk diye satılan ürünler gerçek sucuk olmayabilir. Ucuz etin suyu kara olur. İnsanların bildikleri kasaplardan sucuk almalarının daha faydalı ve güvenilir olabileceğini söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Tavuk taşlığından da yapılan sucuklara değinen Bozdoğan, “Çoğu zaman tavuk taşlığından yapılan yerlerle de karşılaşıyoruz. Şekline görüntüsüne aldanan insanlar var ama içine baharat girdiği sürece, ne eti kullanıldığı anlaşılmaz. Yani sucuk aynı sucuk gibi görünür, fakat gıda denetimleri bunu netleştirecek tek noktadır.” dedi.
VATANDAŞIN FİYATLARA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR
Vatandaşın fiyatlara dikkat etmesi gerektiğini belirten Bozdoğan, bir dananın kesim maliyetinin kilogram fiyatının yaklaşık 330 TL olduğunu ve bununla birlikte içine girecek baharatla birlikte 450 TL civarında sucuğun bir kilosunun mal edileceğini vurguladı.
Bozdoğan, “Bir dananın kesim maliyetinin kilogram fiyatı 330 TL. Kemiği çıktığında 400 TL’ye falan dükkâna geliyor. Baharatları da içine katıldığı zaman 450 TL’yi buluyor. Yani 450 TL’den aşağıya sucuk olmaması gerekiyor. Aslında daha fazla tutuyor ama Niğde’de satabilmek için kâr amacı gütmüyoruz.“ şeklinde konuştu .
SAHTE SUCUĞA DİKKAT!
Anadolu Et ustalarından Mahmut Akdemir ise, son zamanlarda sucuklarda yapılan sahtecilik hakkında uyardı.
Akdemir, “Vatandaş genelde yedikten sonra anlıyor. Sucuğu beğenmeme durumunda dile getirebiliyor. Tadındaki farklılıktan bahsediyor. Dışarıdan bakıldığında bizim tarafımızdan bile anlaşılması mümkün olamayabiliyor. Denetimler şart onlar dışında anlaşılmaz. Baharat girdiği zaman renk olarak etkili oluyor ve anlaşılmasını zorlaştırıyor.” dedi.
TAT FARKLILIĞI FARK EDİLDİĞİ TAKTİRDE KASAP DEĞİŞTİRMESİ FAYDALI OLUR
Mahmut Akdemir, “Az çok insanlar yediklerinde o tat farklılığını fark ettiği ve beğenmediği taktirde sucuk aldığı yeri değiştirmesi daha faydalı olacaktır. Fiyatlara dikkat etmesi gerekir. Bir sucuğun satışı 450 TL’den aşağıda olmamalı o zaman bir sıkıntı olduğu tahmin edilebilir. Diğer türlü tavuk, domuz ve at eti gibi etlerle yapılma ihtimali yükseliyor. Dışarıdan dikkat edilebilecek konular bunlardır.”diyerek vatandaşa tavsiyede bulundu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)