Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Büyükafşar, dijital iletişim ve sosyal medya platformlarında dezenformasyon tehlikesine dikkat çekti. Dr. Mehmet Büyükafşar, "Bizi bir şeye inandırmak için kurgulanıyor, bunun farkında olmak lazım" dedi.

Günümüzde özellikle sosyal medyada başta politika, sağlık, bilim gibi konular olmak üzere hemen hemen her konuda dezenformasyon barındıran gönderilere ve dezenformasyon mesajlarına rastlanıldığını aktaran Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Büyükafşar, kullanıcıların içeriklere şüphe ile yaklaşması gerektiğini vurgulayarak, ederek bilgiyi doğrulamak için neler yapılabileceğini de açıkladı. Dezenformasyon mesajlarının neredeyse hepsinin ortak özelliğinin insan duygularına hitap ettiğini, bu nedenle doğru olandan daha hızlı yayılarak daha çok insana ulaştığını ifade etti.
DEZENFORMASYON DUYGULARIMIZI HEDEF ALIYOR
Dezenformasyonun kasıtlı olarak kişileri ve kurumları hedef aldığını belirten Büyükafşar, yanlış bilgilerin yayılma hızının sosyal medya ve dijital platformlarla arttığını vurguladı. Büyükafşar, “Yalan bilginin geçmişi çok eskiye dayanıyor ancak sosyal medya ve dijital iletişim platformlarıyla birlikte söylentilerin hızı ve yönü değişti. Dezenformasyon, kasıtlı olarak zarar verme amacıyla üretilir ve inançlarımıza, değerlerimize, kültürümüze uygun içerikler olarak sunulur. Bizi bir şeye inandırmak için kurgulanır, bunun farkında olmak gerekiyor.” dedi.
“HER İÇERİĞE ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI”
Sosyal medya kullanıcılarının karşılaştıkları her içeriğe şüpheyle yaklaşmaları gerektiğini belirten Büyükafşar, yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için doğrulama yöntemlerine dikkat çekti. “Şüphe duymadan hareket etmek bizi yanlışa götürebilir. Dezenformasyon, zarar verme amacıyla üretilir ve yayılımı kolaylaştırmak için belirli bir stratejiyle paylaşılır. Bilinçsizce bu sürecin parçası olabiliriz. Kullanıcılar olarak hepimiz bir içerik üreticisiyiz ve paylaşımlarımızın sorumluluğunu almalıyız.” ifadelerini kullanan Büyükafşar, doğru bilgiye ulaşmak için içeriğin doğruluğunu sorgulamak gerektiğini belirtti. Duyguları kontrol etmek, kaynağın güvenilirliğini değerlendirmek ve mesajı sorgulamak dezenformasyona karşı en önemli adımlardır.
“DEZENFORMASYON HIZINI YAVAŞLATMALIYIZ”
Büyükafşar, yapay zeka teknolojileriyle sahte videoların üretildiğine ve deep fake içeriklerin yaygınlaştığına dikkat çekerek, dezenformasyonun yayılma hızının düşürülmesi gerektiğini söyledi. “Çevrimiçi ortamlarda bulunan bir fotoğraf konuşturulabilir, farklı bağlamlarda gerçekçi olarak paylaşılabilir. Sahte içerik üretme yazılımları giderek artıyor ve bunları tespit etmek zorlaşıyor. Bu yüzden ilk olarak dezenformasyon hızını yavaşlatmak gerekiyor. Yayılma hızı azaldığında, haber doğrulama siteleri ve resmi kurumlar gerçeği ortaya koyacaktır. Güvenilir haber kaynakları, profesyonel doğrulama siteleri ve resmi kurumlar bizim için en önemli referans noktalarıdır.” ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)