• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sokak hayvanları tartışma konusu oldu: Avrupa’dan açıklama geldi


AA
30-05-2024 10:54:43
11:33

Türkiye, sahipsiz hayvanlar yasal düzenleme tartışırken Avrupa’dan ses geldi. Almanya, İngiltere ve Fransa'nın da olduğu ülkelerin turizm sezonuna girilirken seyahat tavsiyelerin de yaşanacak sorunlar için bu konuyu da eklemesi sorunun boyutunu gözler önüne serdi.

Sokak hayvanları tartışma konusu oldu: Avrupa’dan açıklama geldi

Son 5 Yıl Türkiye’de Yaşanan Vakalar


Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda ortaya çıkan tablo, konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 2019'da 59 ilde 494 kuduz vakası görülürken 2020'de 52 ilde 267 vaka pozitif olarak raporlandı. 2021'de 28 ilde 153, 2022'de 41 ilde 277, geçen yıl 35 ilde 282 vaka rapor edildi. Bu yıl yaklaşık 5 aylık dönemde 21 ilde 50 vakaya rastlandı.


Sahipsiz hayvanlar ve kuduz vakaları, sadece olaya maruz kalanları değil, bölgede yaşayan insanları da olumsuz etkiledi. Aralarında Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Erzurum ve Bursa'nın da bulunduğu illerin belli bölgelerinde son 5 yılda karantina süreçleri uygulandı.


Son olarak şubat ayında Gaziantep'in İslahiye ilçesi Kazıklı Mahallesi'nde sahipsiz köpeklerin vatandaşlara saldırması üzerine 6 aylık karantinaya gidildi. Yolbaşı Mahallesi'nde de vatandaşlara saldıran köpeklerin kuduz hastalığı taşıdığının belirlenmesi üzerine 24 Mayıs'ta 6 aylık karantina uygulaması başlatıldı.


Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu Köyü, geçen yıl tespit edilen kuduz vakası nedeniyle 5 Nisan'a kadar karantinada kaldı.


Sahipsiz hayvanlara yönelik alınabilecek tedbirler kuruluşlar mercek altına alındı. Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İçişleri ile Adalet Bakanlıklarınca hazırlanan taslak, yasal düzenleme için Meclis Grubu'na gönderildi.

Sorun sürerken Avrupa'nın da gündemine taşındı. Türkiye'ye her yıl milyonlarca turist gönderen ülkeler, seyahat tavsiyeleri arasında kuduz vakalarını da ekledi.


Almanya’dan kuduz aşı tavsiyesi

Almanya, Türkiye'deki uygulamalara dikkat edilerek hayvanlar karşı yolcu başına en fazla iki hayvanın girişine izin verildiği belirtildi. 

Ülkede Türkiye'ye seyahatlerde, 12 ay içinde kuduz aşısı olduğuna sertifika sunulması zorunluluğu getirilecek. Bazı köpek türlerinin girişinin yasak olduğu ve hepatit, kuduz, parvovirüs ve leptospiroza karşı aşılanmış olmaları gerektiği açıklandı.

Ayrıca seyahat edeceklere, kuduz aşısı yaptırmaları da tavsiye ediliyor.


Fransa Dışişleri Bakanlığı “Afresiflik” Vurgusu

Fransa Dışişleri Bakanlığını, Türkiye'ye seyahat edecekler için bilgilendirme yayınladı. Seyahat tavsiyesinde, Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde ciddi sayıda sahipsiz köpek bulunduğu ve bunların agresif davranabileceği notu yer aldı.


Köpek tarafından ısırıldıktan sonra  Ankara'daki kuduz aşı merkezi ile iletişime geçmeleri gerektiği belirtildi.


Fransa vatandaşlarından, Türkiye'de sahipsiz köpeklere yakınlaşmaları ve onları dokunmaları konusunda, sahipsiz köpeklerin olduğu bölgelere gidilmeden önce tedbiren yapılması ve kuduz aşısı yaptırılması tavsiyesinde bulunuldu.


Köpeklere Yaklaşmayın Tavsitesi

İngiltere'den ise tavsiyeler, Türkiye'de birçok kentte sahipsiz köpek bulunduğu ve bunların toplu halde dolaşarak boş arazilerde saldırabileceklerini aktardı. Vatandaşlardan bu konuda dikkatli olmaları istenirken sokak hayvanlarına yaklaşma konusunda ve ısırılma durumunda tıbbi destek alınması tavsiye edildi.


Belçika Dışişleri Bakanlığının seyahat tavsiyesinde, Türkiye'de şehir ve kırsal alanlarla turistik merkezlerde çok sayıda sahipsiz köpek bulunduğuna dikkati çekilerek, özellikle küçük çocuklar için bunların tehlikeli olabileceği vurgulandı. Kuduz belirtisi tespit edildiği takdirde sağlık kuruluşuna başvurulması, yola çıkılmadan kuduz önleyici aşının yaptırılması tavsiyesinde bulunuldu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığının geçen hafta yayımladığı notta, Türkiye'ye seyahat edeceklere önleyici aşı olmaları tavsiye edildi.

Bazı Avrupa ülkeleri de ABD'nin ilgili kurumlarınca yapılan tavsiyelere linklerinde yer verdi. Türkiye’ye seyahatlerde "tavsiye" edilen aşılar arasında kuduz da sayıldı.


Bakan Yumaklı Açıklama Yaptı:

Avrupa'dan birbiri ardına yapılan seyahat tavsiyelerindeki "kuduz" ve "sahipsiz hayvan" vurgusu ilgili kurumlarca da yakından takip ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da son olarak sosyal medya hesabından konuya dikkati çekerek, Türkiye'de sahipsiz köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını, Dünya Sağlık Örgütünün de kuduz riski açısından ülkeyi "yüksek risk" kategorisinde tanımladığını ifade etmişti.


Yumaklı, paylaşımında, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans