Köy sakinleri, odun ateşinde kavrulan helvada şifanın izini sürdü.
Niğde'nin Yeşilburç köyünde bu yıl 134’üncüsü düzenlenen Geleneksel Helva Kavurma Şenlikleri, yoğun katılımla gerçekleşti. Etkinlik sonrasında, odun ateşinde kavrulmuş helvalar katılımcılara dağıtıldı.
Yeşilburç köyü sakinlerinden Şaban Soylu, Niğde Anadolu Haber mikrofonlarına helvanın tarihçesini anlattı.
Soylu, “Helvanın kökeni, Osmanlı İmparatorluğu'nun muhtelif cephelerdeki savaşları sırasında yaşanan zorlu koşullara dayanıyor. Atalarımızın, Yunanistan'ın Selanik bölgesinden savaşlar ile hastalıkların olduğu dönemde, yaşlı bir amcanın tarif ettiği karışımın helva olarak tüketilmesiyle başlıyor. Bu helvanın şifa verdiğine inanılarak, her yıl ilkbaharda, Mart ayının son cumasında düzenlenen şenliklerle devam ediyor.
1925 yılında Lozan mübadelesiyle köye göç edenlerin bu geleneği sürdürmemesiyle gelenek devam ettiriliyor bir dönem ara verilen şenlikler, 2002'de emekli bir albayın köye gelmesiyle yeniden canlanıyor. Geleneksel helva şenlikleri, zamanla asli geleneklere uygun olarak düzenlenmeye başlanıyor ve katılımın artmasıyla ilkbahar aylarında pazar günleri tertip ediliyor.
Bu yılın etkinliği, Ramazan Bayramı'nın yaklaşık olduğu tarihlerde yapılmak istenmesine rağmen, Niğde'nin geçtiğimiz hafta yaşadığı bir şehit haberi nedeniyle, bir hafta ertelenerek cuma gününe alınıyor. Müzik eşliğinde yapılan etkinlikte, helvaların dağıtımıyla birlikte dualar edilerek şenlik sona eriyor.” sözleriyle helvanın günümüze kadar nasıl geldiğini anlattı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)