Sıcaklık ve Kuraklık Elma Üretimini Düşürdü: Üretimde Yüzde 30 Azalma Bekleniyor
Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde’de, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle elma üretimi yüzde 30 oranında azaldı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin tarım sektöründeki etkilerine dikkat çekerken, sürdürülebilir tarım uygulamalarının acilen devreye alınması gerektiğini vurguluyor.
Türkiye'nin elma üretim merkezlerinden biri olan Niğde'de, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar ve kuraklık, elma üretimini olumsuz etkiledi. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, Niğde'nin geçen yıl 552 bin ton elma üretmesine rağmen, bu yıl sadece 370 bin ton üretim beklediklerini açıkladı. Kaplan, bu düşüşün, özellikle Ağustos ayındaki yüksek sıcaklıklar ve yağış eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Kaplan, "İklim değişikliği kendini giderek daha fazla hissettiriyor. Yeterli yağışın olmaması, ağaçların çiçek gözlerinin oluşumunu olumsuz etkiledi. Bahar aylarında ise sıcaklıkların 31,8 dereceye çıkması ve rüzgarların ağaçları yakması bazı bahçelerde hiç elma yetişmemesine neden oldu." dedi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Serçe ise iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini vurgulayarak, "Yüksek sıcaklıklar bitkilerin fotosentez etkinliğini olumsuz etkiliyor. Bu, verim ve kaliteyi düşüren abiyotik bir stres." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Serçe, iklim değişikliğinin ilerleyen yıllarda daha şiddetli hissedileceğini, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve bitki ıslah çalışmalarının hız kazanması gerektiğini söyledi.
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)