• DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39
  • DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sıcak Havalarda Tansiyon Düşüklüğüne Dikkat!


Sıcak hava koşullarının, vücutta su kaybına ve dolayısıyla damarlarda genişlemeye yol açtığını söyleyen Dr. Bilici, tansiyon düşüklüğünün yaygın bir sonuç olarak karşımıza çıktığını vurguladı.

Sıcak Havalarda Tansiyon Düşüklüğüne Dikkat!
Görsel Kaynağı :
İHA

Yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Bilici, tansiyon düşüklüğünün (hipotansiyon) özellikle bu dönemde sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. 

Tansiyon Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Tansiyon düşüklüğünü, dolaşım sistemi içindeki basıncın normalden düşük olması durumu olarak tanımlayan Dr. Bilici, normal kan basıncının 120/80 mm/Hg civarında olduğunu ifade etti. Hipotansiyon, bu değerlerin altına düştüğünde ortaya çıkar ve tansiyon değerleri 90/60 mm Hg veya daha düşük olduğunda daha belirgin belirtiler görülebilir. Dr. Bilici, "Baş dönmesi, baş ağrısı, gözde kararma, mide bulantısı, yorgunluk, hızlı ve sığ solunum, solgunluk gibi şikayetler tansiyon düştüğünde sıkça görülür" dedi.

Tansiyon Düşüklüğünün Nedenleri

Dr. Bilici, tansiyon düşüklüğünün birçok nedeni olabileceğini ifade ederek, "Uzun süre susuz kalmak, hareketsizlik, yanlış diyet ve bazı ilaçlar tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Ayrıca, sıcak hava koşullarında uzun süre kalmak da önemli bir etkendir" şeklinde konuştu. Özellikle yaz aylarında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilici, hamilelik ve kan kaybı durumlarında da tansiyon düşüklüğünün yaygın olduğunu ekledi.

Tedavi Yöntemleri

Tansiyon düşüklüğünün tedavisinde altta yatan nedene göre farklı tedbirlerin alınabileceğini belirten Dr. Bilici, öncelikli olarak hastanın sırt üstü yatırılması ve ayaklarının kalp hizasından yukarıda tutulması gerektiğini söyledi. Dehidrasyon durumlarında yeterli sıvı alımının tansiyonu yükseltebileceğini belirten Dr. Bilici, "Tuzlu ayran ve doğal maden suyu gibi elektrolit açısından zengin sıvılar tüketilmeli. Ayrıca, aşırı yemek yemekten kaçınılmalı ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır" dedi.

Risk Altındaki Bireyler

Dr. Bilici, 65 yaş üstü bireylerin, hamilelerin, diyabet, hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastaların tansiyon düşüklüğü açısından risk altında olduğunu belirtti. Masa başı çalışanlar ve uzun süre aynı pozisyonda kalan kişiler de risk grubunda yer alıyor.

Kronik Tansiyon Düşüklüğünde Alınacak Önlemler

Kronik tansiyon düşüklüğü olan hastaların doktor muayenesi ve kan tahlilleri ile altta yatan nedenleri araştırması gerektiğini belirten Dr. Bilici, sıvı tüketimine dikkat edilmesi, ani hareketlerden kaçınılması ve gerektiğinde kafein tüketilmesinin önerildiğini söyledi.

Sıcak Havalar İçin Öneriler

Dr. Bilici, yaz aylarında bol su tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Aşırı terleme nedeniyle günlük sıvı alımımızı artırmalıyız. Bu sıvıların dengeli elektrolit içermesi önemlidir" dedi. Ayrıca, tansiyon düşüklüğü yaşayan bireylerin ağır yemeklerden kaçınması ve kafeinli içeceklerden faydalanmasının tansiyonu yükseltmede yardımcı olabileceğini ekledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans