Sepsisin, her yaş grubunda etkili olmasına rağmen özellikle 1 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üstü bireyler için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla sepsis hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Müdürlük adına konuşan Uzm. Dr. Benli, sepsisin, vücudun ciddi bir enfeksiyon karşısında verdiği aşırı tepki sonucunda organlarda işlev bozukluğu ile seyreden ölümcül bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Halkın sepsis konusunda yeterince bilinçli olmaması nedeniyle, hastalığa bağlı ölüm oranlarının hızla arttığını belirten Benli, özellikle hızlı tanı ve tedaviye başlanmasının ölüm oranlarını ciddi ölçüde düşürebileceğini vurguladı.
Benli, sepsisin her enfeksiyonla karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Ateş, üşüme, titreme, bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artma ve idrar çıkışında azalma gibi semptomlar sepsisi düşündürmelidir. Bu belirtiler görüldüğünde hastaların vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine başvurmaları gerekmektedir," dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 2-3 saniyede bir kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Sepsisin ölüm oranları yüzde 80’e kadar çıkarken, hızlı başvuru ve tedaviyle bu oran yüzde 20'ye kadar düşürülebiliyor.
Sepsisin 1 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üstü bireyler için daha büyük bir risk taşıdığına işaret eden Benli, "Özellikle şeker hastalığı olanlar, alkol kullananlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler bu hastalık karşısında daha fazla risk altındadır," dedi.
Sepsisin önlenebilmesi için temel hijyen kurallarına uyulmasının ve aşılanmanın önemini vurgulayan Benli, antibiyotik kullanımında da akılcı ilaç kullanımının gerekliliğine dikkat çekti. Sepsisin, bilinç eksikliği nedeniyle ciddiye alınmadığını ve bu durumun ölüm oranlarını artırdığını belirten Benli, halkın sepsis konusunda bilinçlendirilmesinin hayati önemde olduğunu söyledi.
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)