Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ömer Fethi Gürer, şekerpancarında alım fiyatının girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ömer Fethi Gürer, şekerpancarında alım fiyatının girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Mısır ürünlerine verilen alım fiyatının bir önce ki seneye göre yüzde 5 artmasının maliyetler karşısında çok düşük kaldığını ve şekerpancarı üreticisinin bu artış karşısında endişe duyduğunu aktaran Gürer, verilecek olan taban fiyatın, maliyet artışları ve enflasyon konuları çerçevesinde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Pancar üretimi gerçekleştiren Süleyman Çakmak, üretim yaparken bir çok maliyetin arttığını bu maliyetlerin başında mazot, gübre, sulama giderleri ve tohum geldiğini belirtti. Bu artışların karşısında verilecek olan taban fiyatın en az 2 bin 500 lira seviyelerinde olması gerektiğini ifade etti.
ÇİFTÇİLİĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİR HALİ KALMADI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı köylerde pancar üretimi yapan çiftçilerle bir araya geldi.
30 yıldır çiftçilik yaptığını ve şekerpancarı ürettiğini, üretim şartlarının bu sene daha da zorlaştığını, maliyetlerin arttığını ve çiftçiliğin bu şartlarda sürdürülebilir durumunun kalmadığı, kotalı aktaran çiftçi Süleyman Çakmak, çiftçilik işlerini çocuklarına bırakacaklarını ancak bu şartlarda onların da üretim yapmasının zor olduğunu söyledi.
Çakmak, devlet destekli üretim yapmadıklarını, kotalı anlaşmalarla pancar yetiştirdiklerini ve bu kotanın altında kalındığında ceza aldıklarını da açıklamalarına ekledi.
“BU YIL MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”
Pancar üretiminin düşmesine paralel olarak şeker üretiminin de düşeceğini vurgulan Çakmak, kuyulara ruhsat alamadıklarını, bir ürünün hasat edilene kadar 15 kere sulandığını belirterek su sorunları olduklarını dile getirdi. Çakmak, maliyetlerin artmasıyla birlikte verilecek olan taban fiyatın en az 2 bin 500 TL seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.
BEKLENEN TARİH 20 EYLÜL
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 20 Eylül’de başlayacak olan şeker pancarı kampanya döneminde verilecek olan fiyatın çiftçiyi mağdur etmemesi gerektiğini söyledi.
Gürer Ekonominin kötü gittiğinin ve bu durumun üreticinin omuzlarında yük olduğunu belirtti. Çiftçide mısır fiyatının bir önce ki yıla göre sadece yüzde 5 artmasından kaynaklı bir endişe olduğunu vurgulayan Gürer, “Tek yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ben ekonomistim” diyerek yaratığı ekonomik çöküş politikasının tam tersi uygulamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile başlayan bu dönemde tüm yük üretenlerin çiftçi ve hayvancılık yapanların sırtına vurulması ciddi sorunlar üretir.” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, taban fiyat enflasyon gerekçesi ile baskılanması çiftçiyi topraktan koparır, ithalatı tetikler. Gıda işi geçmişteki gibi plansız, programsız, öngörüsüz yürümeyeceği ve dünyada ciddi problemler yarattığı görüldü. Tarıma yüklenerek enflasyona çözüm aranması sorunları katlar. Girdi maliyeti artarken sıfır gelir artışı ile çiftçi ve üretici üretimi sürdüremez. Maliyetler üretim bölgesi toprak yapısından kuru ve sulu tarım ve verim özelliğine göre değişkenlik gösterir. Şekerpancarında polar oranı önemlidir. Çiftçi kök üründe polar oranına göre de fiyat artışı beklemektedir. Özelleştirmeler ile şekerpancarı sorunlu bir ürün durumuna gelmiştir. Taban fiyat bir yılda oluşan giderler dikkate alınıp belirlenmelidir. Geçen yıl tonu 1470 TL olan pancar için bu yıl açıklanacak taban fiyat Enflasyon+Girdi maliyet+Makul kar üzerinden oluşturulmalı ve bir an önce taban fiyat açıklanmalıdır. Gübre, mazot, tarım ilacı, tohum, işçilik, tarla kirası, sulama giderleri, nakliye giderleri esas alınıp taban fiyatlar açıklanmalıdır” diye konuştu.
TÜKETİCİLER ŞEKER BULMAKTA ZORLANIYOR
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından, Türkiye’nin 24 yıl sonra ilk kez şeker ithal eden bir ülke durumuna düştüğüne değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilmeden önce ülkemizde şeker açığı yoktu. Verilere göre halende yok. Nasıl oldu ise fabrikalar özelleşince şeker karaborsaya düştü ve Türkiye 400 bin ton şeker ithal etmek zorunda kaldı” dedi.
“ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN”
Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğuna da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarından şekerin yanı sıra melas, alkol ve küspe üretildiğini; küspenin hayvan yemi olarak kullanıldığını, alkolün ise sanayide kullanıldığını belirtti. Gürer, “Topumu, ilacı, gübreyi satan esnafın dışında, nakliyeyi yapan, ürünü satan ve fabrikada çalışan işçileri de düşündüğümüzde geniş bir kesimin ekmek yediği ürün olan şeker pancarını üretin, yetiştiren çiftçi mutlaka desteklenmeli” diye konuştu.
“TABAN FİYATI 2 BİN TL ÜZERİNDE OLMALI”
Çiftçilerin 2000 TL üzerinde en az 2 bin 200 lira, bazı yörelerde de polar oranına göre 2 bin 500 lira civarında taban fiyat beklentisinin olduğunu aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi haklı olarak diyor ki, ‘verilecek taban fiyat bizi mağdur etmesin, ettiğimiz masrafı karşılayacak bir taban fiyat olsun’ istiyor” şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)