Türkiye’de yaygın olarak görülen şah damarı tıkanıklığı bazen gözden kaçabilir. Tıkanıklık konuşma güçlüğü gibi belirtilerin yanı sıra vücutta hareket ve his kaybına neden olur.
Türkiye’de yaygın olarak görülen şah damarı tıkanıklığı bazen gözden kaçabilir. Tıkanıklık konuşma güçlüğü gibi belirtilerin yanı sıra vücutta hareket ve his kaybına neden olur.
Şah damarı tıkanıklığı; beynin bir bölgesine giden dolaşımın birkaç dakikadan daha fazla kesilmesiyle o bölgedeki beyin hücrelerinin tahrip olması sonrasında hastada gelişen görme, konuşma, vücudun belli bölgelerinde hareket ya da his kaybı durumudur. Altta yatan hastalık hali geçici ise yarattığı belirtiler de geçici olabilir ki bu duruma “geçici felç atağı” denilir. Boynun her iki yanından seyrederek kafatasına giren ve beynin her iki yarım kürelerini beslemekle yükümlü olan karotis atardamarlarındaki (şah damarı) tıkanıklık bazen muayene veya ultrason ile tesadüfen de tespit edilebilir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri
Şah damarı tıkanıklığı blirtileri şunlardır:
Görme kaybı,
Konuşma bozukluğu,
Kol ve bacakta ya da her ikisinde felç,
Vücudun farklı bölgelerinde his kaybı,
Söyleneni anlayamamaya.
Şah Damarı Tıkanıklığı Tedavisi
Şah damarı tıkanıklığı tedavisinde medikal, cerrahi tedavi ve girişimsel radyolojik müdahaleler uygulanır. Şah damarı tıkanıklığı hastalığında medikal tedavide kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar kullanılır.
Şah Damar Tıkanıklığı Ameliyatı
Cerrahi tedavi yüzde 2-5 gibi düşük komplikasyon oranı ile tüm dünyada “altın standart“ olarak kabul edilir. Lokal anestezi ile yapılan operasyon sonrasında hasta ikinci gün taburcu edilebilir. Bu yöntemde hasta operasyon esnasında uyutulmadığı ve bilinci yerinde olduğu için o anda oluşabilecek problemlere de aynı hızla müdahale edilebilir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Neden Olur?
Ülkemizde yaygın görülen bir hastalık olan şah damarı tıkanıklığına özellikle damar sertliği, şişmanlık, hipertansiyon, sigara, diyabet ve kan yağlarının yüksekliği yol açabilir. Genetik faktörler de önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar.
Şah Damarı Tıkanıklığı 40 Yaşından Önce de Görülebilir
Özellikle 40 yaşın üzerindeki kişileri tehdit eden şah damarı tıkanıklığı, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle artık daha genç yaşlarda da görülebiliyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)