Safra problemleri, bağışıklık sorunlarından kronik yorgunluğa kadar birçok hastalığa sebep olabilir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, tekrarlayan enfeksiyonların, bağışıklık düzensizliklerinin ve sindirim sorunlarının altında safra problemlerinin yatabileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Safranın vücutta yağ sindirimi, toksin atılımı ve vitamin emiliminde hayati görevleri olduğunu belirten Prof. Dr. Yaprak, bu sistemlerde aksaklık yaşanmasının otoimmun hastalıklardan diyabete kadar geniş bir yelpazede hastalıkları tetikleyebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Yaprak, Hipokrat’a kadar uzanan tıbbi teorilere değinerek, "Safranın, kandaki toksinlerin temizlenmesi, zararlı bakterilerin öldürülmesi ve yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini sağlaması gibi önemli görevleri vardır. Safra sorunları nedeniyle bu işlevler aksadığında ise toksik yük birikimi veya ince bağırsakta mikrobiyal aşırı büyüme gibi problemlere yol açar" dedi.
Safranın Eksikliğine Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler
Prof. Dr. Yaprak, tekrarlayan enfeksiyonlar, toksisite sorunları, kronik yorgunluk, diyabet ve bağışıklık düzensizliği gibi durumların safra eksikliği belirtisi olabileceğine dikkat çekti. "Eğer bu belirtilerle karşılaşıyorsanız safrada bir problem olup olmadığını araştırmalısınız," diyen Prof. Dr. Yaprak, safranın durgunluğunun özellikle otoimmun hastalıklar, yüksek tansiyon, kandida, histamin intoleransı gibi hastalıklarla ilişkili olabileceğini ifade etti.
Safrayı Desteklemek İçin Beslenme ve Hidrasyon Önerileri
Safra akışını artırmak için ilk adımın yeterli hidrasyon olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yaprak, su ve elektrolit alımının önemini vurguladı. Safranın %95'inin sudan oluştuğunu belirterek, "Elektrolitler sinir sistemi sinyallerinin iletilmesi ve safra çıkışında kapakların doğru işlevi için gereklidir," dedi. Safra üretimini artırmak için ayrıca glisin ve taurin amino asitleri içeren deniz mahsulleri, kümes hayvanları, süt, yumurta gibi proteinlerin, zeytinyağı, kuruyemişler ve avokado gibi yağların tüketilmesi gerektiğini ekledi. Kolin içeriği yüksek olan yumurta sarısı, karaciğer ve brokoli gibi besinlerin de safra akışını desteklediği ifade edildi.
Safra akışını hızlandırmada kahve, roka, karahindiba ve ılık limon suyunun destekleyici etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Yaprak, C vitamini açısından zengin turunçgiller, koyu yapraklı sebzeler ve turpgillerin de safra üretimini olumlu etkilediğini sözlerine ekledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)