• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

SAF İNEK SÜTÜNE DİKKAT!


Demir eksikliği yaşayan çocukların tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Ebeveynlere bu konu hakkında dikkatli olmaları gerektiğini aktaran Uzman Doktor Nurgül Topbaşoğlu, çocukların acil tedavi edilmesini ve bir yaşından önce saf inek sütü verilmemesi gerektiğini söyledi.

SAF İNEK SÜTÜNE DİKKAT!

Demir eksikliği yaşayan çocukların tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Ebeveynlere bu konu hakkında dikkatli olmaları gerektiğini aktaran Uzman Doktor Nurgül Topbaşoğlu, çocukların acil tedavi edilmesini ve bir yaşından önce saf inek sütü verilmemesi gerektiğini söyledi.

Pika sendromu; tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemeyi alışkanlık haline getiren bireylerde oluşan bir yeme bozukluğudur. Demir eksikliği olan çocuklar da özellikle toprak, kil, kağıt, saç gibi maddeleri yiyerek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı Uzmanı olarak çalışan Nurgül Topbaşoğlu, demir eksikliği anemisi ve pika hastalığı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Demir eksikliği hakkında bilgi veren Topbaşoğlu, "Çocuklarda demir eksikliğini çok sık görüyoruz. Çocuklarda görülen en sık anemi çeşidi demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisini en sık olarak 1-5 yaş aralığındaki çocuklarda görüyoruz. Demir eksikliğinin belirtileri arasında çabuk yorulma, yorgunluk hissi, ciltte, dudaklarda ve avuçlarda solukluk, kalpte çarpıntıdır" sözlerini dile getirdi.

Demir eksikliğinin bir değer belirtisi
Pika hastalığından bahseden Topbaşoğlu, "Demir eksikliğinin bir diğer farklı belirtisi de pika hastalığı olarak bilinen besin değeri olmayan maddelerin yeme isteğidir. Bu maddeler arasında en sık gördüğümüz toprak, kil, kağıt, tebeşir, boya, saç, buz, metal materyaller olabilir. Aileler bize, ‘Çocuk her gördüğü şeyi yemek istiyor, metal eşyaları, duvarı yalıyor, toprak, kil yiyor’ diye şikayetler sebebiyle gelebiliyorlar. Çocuklarda terlik yalama plastik içeriğinden dolayı olduğunu düşünmekteyim. Plastikten metale, topraktan organik materyallere kadar her şey pika hastalığının içine girebiliyor." diye ifade etti.

Enfeksiyon hastalıklarının görülme ihtimalini artırıyor
Pika hastalığını en fazla gebelikte ve çocukluk yaş grubunda görüldüğünü söyleyen Nurgül Topbaşoğlu, "Gebelerde de çocuklarda olduğu gibi belirtiler görülür. Pika hastalığında altta yatan iki farklı sebeop olduğu düşünülmekte. Birincisi vücuttaki demir, çinko ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklı olduğu düşünülüyor. İkincisi ise psikiyatrist hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk dediğimiz takıntı hastalığı ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Pika hastalığı olan çocuklarda ayrıntılı muayenesini yaptıktan sonra tetkiklerini istiyoruz. Kan sayımı, ferritin, demir değerlerini inceliyoruz. Toprak ve kil tüketen çocuklarda topraktaki bakteri ve parazitlerin alınmasıyla birlikte bazı enfeksiyon hastalıkların görülme ihtimali artıyor. Bununla beraber dış materyallerdeki kurşun ve diğer ağır materyallerin alınmasıyla da bazı zehirlenme bulguları meydana gelebilir. Bunlar son derece önemli konulardır. Bu nedenle toprak yeme, metal yalama gibi şikayetleri olan çocuklarda mutlaka tetkiklerini yapıp, psikiyatri uzmanının da ayrıntılı değerlendirme yapması gerekiyor" sözlerini ifade etti.

ÇOK ÇEŞİTLİ BESLENMEYE BAŞLANILMASI GEREKİYOR
Demir eksikliğinin önüne geçebilmek için yapılması gerekenleri anlatan doktor Topbaşoğlu, "Bebeklerde demir eksikliğini önlemek için yapabileceğimiz belli başlı şeyler var. Bunlardan ilki 4. ve 6. ayda bebeklere anne sütünün demir içeriğinin yetmemesi ile birlikte demir tedavisine başlatıyoruz. Ortalama bir yaşına kadar buna devam ediyoruz. Bebeklere bir yaşından önce saf inek sütü verilmesini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü demir eksikliği anemisine sebep oluyor. Bir yaşından sonra ise günde ortalama 500-600 mililitreden fazla inek sütü kullanımını yine tavsiye etmiyoruz. 6. aydan sonra ek gıdanın başlanılmasıyla beraber demir içeriği zengin et, balık, yumurta tahıl gibi çok çeşitli beslenmeye başlanılması gerekiyor" diye açıkladı.

Bağırsak tıkanmasına yol açabilir
Çocukların saç yemesine değinen Topbaşoğlu, "Pika hastalığında gördüğümüz diğer önemli sorun da saç gibi sindirim sisteminde birikebilecek maddelerin yenmesinden dolayı bağırsaklarda oluşabilecek tıkanıklık. Bu tıkanıklıklar bazen ciddi problemlere yol açabiliyor ve ameliyata kadar gidebiliyor. Besin olmayan maddelerin yenmesiyle çocuklarda ishal, kabızlık, iştahsızlık gibi şikayetleri de görebiliyoruz" sözlerini ifade etti. 

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans